Duizenden openen hun huizen voor Oekraïense vluchtelingen

Duizenden openen hun huizen voor Oekraïense vluchtelingen

Duizenden mensen hebben zich gemeld om Oekraïners op te vangen die vanwege de Russische inval uit hun huizen zijn gevlucht en zich in Nederland hopen te vestigen.

Gevestigde operaties zoals Takecarebnb werken keihard samen met nieuwe initiatieven zoals Ruimte voor Oekraïne, Deel mijn huis en Onderdak Oekraine om stabiliteit te bieden aan mensen die de oorlog ontvluchten.

‘Dit soort cijfers hebben we nog nooit gezien’, zegt Lilly Wiggers, communicatiemanager bij Takecarebnb. ‘In de afgelopen week of zo hebben we 5.500 nieuwe registraties ontvangen om Oekraïners te ontvangen.’

Takecarebnb werd opgericht in 2015, maar sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne zijn er kleinere burgerinitiatieven ontstaan. De aanpak is simpel: Nederlandse hosts en Oekraïense nieuwkomers vullen een formulier in. Dan past een vrijwilligersorganisatie of een gemeente bij vergelijkbare profielen.

‘We proberen de gezinnen goed op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar te zetten’, zegt Merel Schut, medeoprichter van Deel mijn huis.

Sinds de lancering op 27 februari, slechts enkele dagen na de invasie, trok Share My Home bijna 600 Nederlandse, Duitse en Belgische gastheren en 100 Oekraïense gezinnen aan. Zes vrijwilligers werken aan het vinden van de juiste matches.

‘We zijn elke avond aan het werk na ons dagwerk en in het weekend. We hebben het gevoel dat we een missie hebben en we leren gaandeweg de nodige vaardigheden’, zegt Schut, die zichzelf leerde in 12 uur websites te maken om het initiatief te lanceren

Pas nadat het gastgezin hun ‘match’ heeft geaccepteerd, wordt deze bevestigd met de Oekraïense tegenhanger.

‘We zorgen ervoor dat hosts begrijpen dat dit een langetermijnengagement is. We willen dat mensen weten dat dit [arrangement] kan wel even duren’, zegt Wiggers. Het is aan de gastheren en gasten om te beslissen over de details van het verblijf, terwijl de initiatiefnemers van het programma de situatie in de gaten houden en indien nodig ondersteuning bieden.

Familie tot familie

Serin V uit Utrecht ontvangt een Oekraïens gezin. Ze registreerde zich op Share My Home en verwelkomde op zaterdag 5 maart een gezin van vier: moeder, grootmoeder, een 11-jarig meisje en een 4-jarige jongen in haar huis. verbleef in een studentenkamer met een ander gezin. Het was klein – acht mensen op 12 vierkante meter – en maar voor een paar nachten.

De families communiceren via de vertalingen van de dochter en Google Translate. De Oekraïense gasten vroegen naar het betalen van huur, maar Serin weigerde. ‘Het gaat niet alleen om het geld’, zei ze. ‘Als we de ruimte en genoeg eten hebben, is het onze plicht om te helpen.’

De familie, zegt Serin, wil terug naar Oekraïne als het veiliger wordt. ‘Ik weet niet hoe lang ze bij ons blijven’, zegt ze. ‘Ik hoop alleen dat ik het gezin een veilige periode in het leven kan geven. Ik wil mijn kinderen ook leren dat iedereen welkom is en als iemand hulp nodig heeft, doen we dat.’

Eugene G. uit Rotterdam is van plan ook Oekraïense vluchtelingen op te vangen. ‘Als Rus heb ik het gevoel dat ik mijn rol moet spelen in het helpen van Oekraïners’, zegt hij. ‘Ik zal mijn huis aanbieden aan vluchtelingen om ervoor te zorgen dat ze een plek hebben om te verblijven. Deze oorlog is heel dicht bij huis en veel Russen die ik ken doen hun best om te helpen.’

Extra vertoningen

Het opvangen van vluchtelingen in particuliere woningen gebeurt al jaren in Nederland. Takecarebnb begon tijdens de Syrische vluchtelingencrisis van 2015 als een grassroots-initiatief dat vergelijkbaar is met het huidige initiatief. Tegenwoordig onderhoudt de organisatie contacten met de overheid en gemeentelijke instellingen, heeft ze zes mensen in dienst en werkt ze met meer dan 30 vrijwillige ‘matchmakers’.

Takecarebnb heeft zich tot nu toe gericht op ‘statushouders’: vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen in Nederland maar nog geen huisvesting hebben gevonden. Na een verblijf van drie maanden bij een gastgezin, verhuizen de gasten naar een toegewezen huis – als er een beschikbaar is.

Omdat Oekraïners niet dezelfde asielprocedure doorlopen, is de aanpak anders. ‘De situatie is onzeker. We weten niet wat er over een paar maanden gaat gebeuren’, zegt Wiggers.

Er zijn veel dingen waar mensen rekening mee moeten houden voordat ze instemmen met hosten. ‘Het kan maanden duren en er zullen lastige gesprekken gevoerd moeten worden over geld of privacy. Sommige Oekraïners kunnen ook traumatische ervaringen hebben’, merkt Wiggers op.

‘We willen dat mensen een paar maanden op één plek kunnen blijven. Mensen die vluchten voor oorlog zouden niet om de paar weken moeten verhuizen. Daarom stellen we al deze vragen om de regeling duurzaam te maken. Dit is erg belangrijk voor ons.’

‘Oekraïners zijn Europeanen’

Meer dan twee miljoen Oekraïners hebben gevlucht hun land sinds het begin van de invasie, volgens schattingen van de UNHCR. De meeste vluchtelingen bereiken de buurlanden, waarbij Polen tot nu toe het grootste aandeel van meer dan 1,2 miljoen mensen heeft opgenomen.

Oekraïners die naar Nederland komen met een biometrisch paspoort zijn toegekend 90 dagen verblijf zonder visum dankzij het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Voor de invasie, tussen 3.000 en 5.000 Oekraïners woonden in Nederland.

‘Oekraïners zijn Europeanen en hebben het recht om ons land vrij binnen te komen’, bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse immigratiedienst IND.

Europese leiders zijn het er ook over eens dat: Oekraïense burgers krijgen een verblijfsvergunning rechten in de EU, waaronder het recht op werk en recht op huisvesting, medische hulp en onderwijs voor kinderen.

Deze rechten worden in eerste instantie gegarandeerd voor een jaar en kunnen worden verlengd tot drie jaar. De Europese Commissie kan ook voorstellen de regeling te beëindigen als de situatie een ‘veilige en duurzame terugkeer naar Oekraïne’ mogelijk maakt.

Crisisteam

Het Nederlandse kabinet stelt een crisisteam in om de verwachte grote hoeveelheid vluchtelingen uit Oekraïne het hoofd te bieden, zei premier Mark Rutte dinsdag. Niemand kan inschatten hoeveel vluchtelingen op weg zijn naar Nederland, maar ‘we moeten goed voorbereid zijn’, zei de premier.

De 25 regionale veiligheidsdiensten zijn aangespoord om ten minste 50.000 bedden te reserveren voor Oekraïense staatsburgers die maanden of zelfs jaren kunnen worden gebruikt. Hotels, vakantieparken en zelfs riviercruiseschepen behoren tot de locaties die al zijn geïdentificeerd.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment