Duizenden AstraZeneca-vaccins kunnen worden weggegooid

Duizenden AstraZeneca-vaccins kunnen worden weggegooid

Tienduizenden doses van het AstraZeneca-vaccin, dat nu bij huisartsen in bewaring ligt, worden waarschijnlijk toch weggegooid, meldt de Volkskrant woensdag.

Een groep artsen had een plan om de ongewenste doses naar het buitenland te verzenden naar landen waar ze hard nodig zijn, maar de huidige wetgeving maakt dit onmogelijk, aldus de krant.

‘De wet bepaalt dat medicijnen die voor hun patiënten aan artsen zijn geleverd, niet mogen worden ingeruild, ook al zijn ze gratis en voor een goed doel’, zei een inspecteur van het ministerie van Volksgezondheid tegen de krant.

De vraag naar het AstraZeneca-vaccin is gekelderd sinds de regering besloot dat mensen die één dosis hadden gekregen, voor de tweede konden kiezen voor Pfizer, vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s. AstraZeneca-vaccins waren grotendeels gereserveerd voor mensen van begin 60 en die vaccinatiecampagne loopt ook ten einde.

Volksgezondheidsinstituut Het RIVM is op de hoogte van 39.000 overbodige doses, maar dat loopt waarschijnlijk nog op. Volgens de Nederlandse huisartsenvereniging worden in het hele land zo’n 100.000 tot 200.000 doses bewaard in de koelkasten van huisartsen.

Maandag zei het ministerie van Volksgezondheid dat het de 745.000 AstraZeneca-doses die nog in Oss opgeslagen zijn, doneert aan andere landen, waaronder Namibië en Tanzania.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment