Druk neemt toe op nieuwe kast om winkels en cafés te heropenen

Druk neemt toe op nieuwe kast om winkels en cafés te heropenen

De druk op de regering neemt toe om niet-essentiële winkels, fitnesscentra en cafés en bars te heropenen voorafgaand aan het cruciale besluit van deze week over de huidige coronavirusmaatregelen.

Nederland heeft momenteel enkele van de strengste controles in Europa, maar het aantal besmettingen blijft stijgen en andere EU-landen functioneren grotendeels zoals normaal, zeggen critici.

De gezondheidsadviseurs van de regering komen woensdag bijeen om de laatste situatie te bespreken en de premier en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zullen op vrijdagavond een persconferentie houden om uit te leggen welke eventuele wijzigingen ze van plan zijn aan te brengen.

Een aantal gemeenten heeft het kabinet geschreven om er bij de ministers op aan te dringen om niet-essentiële winkels te heropenen, omdat ze vrezen voor de toekomst van lokale retailers als de sluitingen voortduren.

In sommige steden gingen winkeliers afgelopen weekend open, in strijd met de sluitingsregels. ‘Onze rug staat tegen de muur’, zegt schoenenwinkeleigenaar Jenke tegen RTL Nieuws.

Niet-essentiële winkels, cafés, musea en bioscopen werden medio december gesloten als een van een aantal maatregelen om de toename van het aantal gevallen van coronavirus af te wenden terwijl de boostercampagne op gang kwam.

Yvonne Tol, eigenaar van een keten van zonnestudio’s, vertelde de Financiële krant dat er geen geld meer is in haar bedrijf. ‘We hebben de afgelopen twee jaar al onze reserves moeten opgebruiken’, zegt ze. ‘En wij eigenaren hebben er honderdduizenden euro’s van ons eigen geld in gestopt.’

Van de afgelopen twee jaar zijn de studio’s een half jaar gesloten geweest, terwijl de omzet vorig jaar met 50% daalde in vergelijking met de pre-coronavirusperiode.

Werkgevers

werkgeversorganisaties hebben ook opgeroepen tot een heroverweging. ‘Werkgevers kunnen de lockdown niet meer aan, de samenleving ook niet, en de rest van de landen in Europa zijn grotendeels open’, aldus VNO-NCW en MKB Nederland in een gezamenlijke verklaring.

Oudere, meer kwetsbare mensen hebben nu boosters gekregen en dat heeft het risico op een stijging van ziekenhuisopnames verlaagd, aldus de organisaties.

Strategie

Kuipers vertelde maandag aan verslaggevers dat grote veranderingen in de huidige strategie onwaarschijnlijk zijn, ook al lijkt de Omicron-variant van het virus mensen minder ziek te maken. Met name de IC-capaciteit in Nederland is lager dan in Groot-Brittannië en Denemarken, waar minder maatregelen gelden, stelt hij.

Desalniettemin, zei hij, gaat het coronavirus niet weg. ‘Dat betekent dat we een manier moeten vinden om er op de lange termijn mee om te gaan’, zei hij. ‘Dit is niet alleen iets voor de zorgsector, maar voor de samenleving in het algemeen.’

Jeroen van der Hilst, een Nederlandse infectieziektespecialist die werkt in een ziekenhuis in België, vertelde de NRC dat de Nederlandse lockdown als een ‘fout’ kon worden gezien.

Hoewel de angsten over Omicron in het begin begrijpelijk waren, zouden gezondheidsadviseurs van de overheid nu met realistische scenario’s moeten komen, zei hij. ‘Je kunt niet blijven zeggen dat de hele wereld het bij het verkeerde eind heeft, behalve Nederland’, zei hij. ‘Het verlengen van de lockdown zou buiten alle proporties zijn.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment