Drugsrechters vervangen na Franse staatsgeheimen

Drugsrechters vervangen na Franse staatsgeheimen

Een hamer in een rechtszaal.

Drie rechters die bezig waren met een grote drugs- en witwaszaak zijn vervangen omdat ze in een van de procesdocumenten onbewust toegang kregen tot Franse staatsgeheimen, zei de NOS afgelopen weekend.

De informatie in een van de bewijsstukken had zwart moeten zijn, maar was onaangeroerd gelaten, aldus de NOS. Het bestand dat de omroep zei, ging mogelijk over de recente politiehack van de geheime berichtendienst EncroChat.

De zaak draait om de 49-jarige Rotterdammer Roger P, ook bekend als Piet Costa, een vermoedelijke cocaïnebaron die verantwoordelijk zou zijn voor de martelkamers vorig jaar gevonden in Noord-Brabant.

De fout kwam op 16 juli aan het licht toen een lid van het team van het openbaar ministerie een gecensureerde versie van het document naar de rechters stuurde, waarin werd uitgelegd waarom sommige delen zwart waren gemaakt.

Een van de rechters realiseerde zich toen dat ze enkele maanden eerder een ongecensureerde versie van hetzelfde document had gelezen.

Daardoor hadden de rechters meer kennis van de zaak dan zowel het OM als de verdediging, aldus de NOS. Omdat de informatie geheim is, kan deze niet aan hen worden doorgegeven.

De enige optie, zeiden de rechters, is om af te treden en de zaak opnieuw te beginnen met een nieuwe bank.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment