Dood van het spaarvarken: meer kinderen krijgen digitaal zakgeld

Dood van het spaarvarken: meer kinderen krijgen digitaal zakgeld

Twee op de vijf ouders geven hun kinderen zowel digitaal als contant zakgeld, blijkt uit een nieuw onderzoek van de ING.

Terwijl in 2018, vergelijkbaar Onderzoek bleek dat bijna drie op de vier ouders hun kinderen tussen de vier en elf jaar gewoon een uitkering gaven, is dit gedaald tot 48%.

De bank ondervroeg ongeveer 1.000 ouders om te zien hoe de volgende generatie wordt opgevoed om geld te begrijpen en te beheren – iets dat in Nederland beschouwd als een belangrijke les.

Terwijl in 2018 nog maar 10% van de ouders hun kroost contant op een bankrekening schonken, is dit opgelopen tot één op de drie. De bank denkt dat dit komt omdat ze hen willen laten zien hoe ze in beide settings met geld om kunnen gaan, en hen ook de mogelijkheid willen bieden om contant te betalen in omgevingen zoals sportclubs.

‘Wij vinden het een goede ontwikkeling dat ouders steeds vaker kiezen voor een combinatie van contant geld en digitaal geld’, zegt Karin Wartena, specialist jonge klanten bij ING. ‘Kinderen leren het beste door zelf te ervaren hoe het werkt, en ook dat digitaal geld ook op kan raken.’

Uit het onderzoek bleek echter ook dat 38% van de ouders het ook moeilijk vindt om hun gezin te leren omgaan met zowel contant geld als digitaal geld – vooral omdat het zoveel ‘gemakkelijker’ is om geld online uit te geven en minder gemakkelijk visueel uit te leggen.

Volgens het onderzoek had de overgrote meerderheid van de jonge kinderen een eigen bankrekening – waar ouders dat kunnen een bepaald bedrag belastingvrij schenken elk jaar. Van de kinderen van vier tot zeven jaar had 48% een eigen rekening, tegen de tijd dat ze 11 waren was dit 79% en van 12 tot 17 jaar had 91% een eigen rekening. Vanaf 12 jaar, als de meeste kinderen naar de middelbare school gaan, hadden de meesten ook een eigen bankpas.

Ouders zeiden ook dat ze van mening waren dat banken een steeds grotere rol spelen in financiële educatie: veilige bankpraktijken aanleren, zorgvuldig sparen en – die essentiële Nederlandse truc om de rekening tot op de laatste cent te splitsen – ‘een Tikkie-betaalverzoek sturen’.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment