Dood Gier door windturbine had voorkomen kunnen worden, zegt minister

Dood Gier door windturbine had voorkomen kunnen worden, zegt minister

De dood van de lammergier die was geraakt door het blad van een windturbine in Wieringerwerf in mei, had voorkomen kunnen worden als er een geavanceerd vogeldetectiesysteem was geweest, zei demissionair minister van Landbouw Carola Schouten in antwoord op vragen van parlementsleden.

De lammergier, met een spanwijdte van zo’n drie meter, is een van de grootste vogels van Europa en staat op de ‘bijna bedreigde’ lijst van de International Union for the Conservation of Nature, wat betekent dat ze in de toekomst met uitsterven bedreigd kunnen worden.

Het dier, dat deel uitmaakte van een Europees fokprogramma, werd levenloos gevonden naast een turbine door Hans Pohlmann van de Vulture Conservation Foundation die de bewegingen ervan in de gaten had gehouden.

Ongeveer 50.000 vogels per jaar worden momenteel het slachtoffer van de turbinebladen, wat genoeg is om het waarschuwingssysteem over de hele linie over te nemen, zei Pohlmann.

In landen als Spanje en Portugal, waar grote stukken land worden gebruikt voor windparken en waar gieren veel voorkomen, zijn turbines al uitgerust met het waarschuwingssysteem dat het draaien van de wieken stopt als een grote vogel nadert.

Windpark Krammer in de provincie Zeeland, waar de visarend leeft, is het enige Nederlandse windpark dat het systeem gebruikt.

De vraag of alle turbines het systeem moeten hebben, plus een zgn zwart lemmet wat het bewegende blad voor vogels beter zichtbaar zou maken, was een zaak van de provincie, zegt Schouten tegen Kamerleden.

Schouten zei ook dat systemen duur zijn – zo’n € 20.000 tot € 35.000 per turbine plus onderhoudskosten – en tot productieverlies zouden leiden.

Het Zeeuwse windpark Krammer zegt dat het elektriciteitsverlies door shutdowns € 120.000 tot € 180.000 per jaar bedraagt. ‘Dat is best veel. Maar we willen vooral dat de vogels en de visarend in het gebied blijven’, zegt projectmanager Gijs van Hout tegen de lokale omroep. Omroep Zeeland vorig jaar.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment