Dode walvissen veroorzaken wat stank maar zijn goed voor de biodiversiteit

Dode walvissen veroorzaken wat stank maar zijn goed voor de biodiversiteit

Dode gestrande walvissen moeten blijven waar ze zijn omdat ze de biodiversiteit verbeteren, een onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Wageningen Marine Onderzoek heeft getoond.

Onderzoekers kregen de kans om uit te zoeken wat er gebeurt als kadavers worden achtergelaten om te rotten op het onbewoonde waddeneiland Rottummerplaat waar in 2020 een dode walvis werd gevonden.

Camera’s hebben het proces vastgelegd gedurende zeven maanden terwijl lichaams- en insectenmonsters werden genomen.

‘We wisten niet precies wat er zou gebeuren, maar we hadden verwacht dat de walvis een feestmaal zou zijn voor vogels, omdat ze ook dode zeehonden opruimen’, vertelde onderzoeker Martin Baptist aan de omroeporganisatie. NOS . In het geval dat de huid van de walvis te hard was voor de vogels om binnen te dringen, waardoor ze er ‘een beetje verbluft’ uitzagen, zei Baptist.

Voor insecten was het een ander verhaal, vonden de onderzoekers. Het kadaver trok zo’n 57 verschillende soorten kever aan, waaronder 21 soorten die niet inheems zijn op het eiland en die voor de gelegenheid van het vasteland waren gevlogen. ‘Kevers zullen de komende jaren profiteren van dit karkas’, zei Baptist.

Het rottende walvisvlees en de kalkrijke botten kwamen ook de arme zanderige duinbodem ten goede, wat ook de biodiversiteit verbeterde.

Dode walvissen worden gewoonlijk zeer snel afgevoerd vanwege de angst voor stank en de grote hoeveelheid cadmium die de dieren bevatten.

Doordat de vogels de huid echter niet open konden pikken, bleef de stank beperkt. Het dier in kwestie was relatief jong en had geen hoog cadmiumgehalte, waardoor het strand relatief veilig was voor vervuiling, vonden de onderzoekers.

Ambtenaren zeggen dat ze graag meer van dit soort experimenten zouden willen doen als het proces de scheepvaart niet in de weg staat of overlast veroorzaakt voor de lokale bevolking.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment