Dijkdoorbraak in Zuid Holland, waren het koeien of rivierkreeften?

Dijkdoorbraak in Zuid Holland, waren het koeien of rivierkreeften?

De Amerikaanse indringer: ‘Ik was het niet’ Foto: Mike Murphy via Wikimedia Commons

Er is maandagochtend vroeg in de ochtend een onderzoek gestart naar de oorzaak van een dijkdoorbraak in het Zuid-Hollandse Reeuwijk, waarbij de Amerikaanse rivierkreeft een van de kanshebbers is.

De boer wiens veld als gevolg van de bres onder water kwam te staan, vertelde de lokale omroep Uitzending West dat de bres volgens hem eerder te wijten was aan de vernietigende Amerikaanse rivierkreeft dan aan de recente overstromingen in Limburg.

‘Ze knagen aan de dijk en de toestand verslechtert. De zwakste schakels breken,’ zei hij. ‘Als we niets aan dit dier doen, zal er meer schade worden aangericht.’

Anderen hebben gesuggereerd dat de koeien die de dijk hebben vertrapt deze hebben doen verschuiven en breken.

Waterschap Rijnland noemt het scenario met rivierkreeften onwaarschijnlijk, maar sluit niets uit. ‘We wachten de resultaten van het onderzoek af’, zegt een woordvoerder.

De Wageningse onderzoeker Ivo Roessink zegt dat er omstandigheden zijn waarin de rivierkreeft mogelijk heeft bijgedragen aan de schade aan de dijk. ‘Rivieren houden ervan om gaten te graven en er zijn – heel weinig – voorbeelden van ratten die aan de andere kant weggraven. Het is bekend dat hierdoor lekkages ontstaan, maar het gebeurt zeer zelden’, zegt Roessink tegen de omroep.

Men denkt dat de rivierkreeft – Procambarus clarkii, of rode moeraskreeft – in het midden van de jaren tachtig vanuit hun geboorteland Verenigde Staten in de ballasttanks van grote vrachtschepen is gereisd en goed is aangepast aan de lokale waterwegen. Ze komen vooral veel voor in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.

De rivierkreeften hebben zeer weinig natuurlijke vijanden en men denkt dat hun aantal nu in de miljarden loopt. Zijn vraatzuchtige eetlust en destructieve gewoonten zijn schadelijk voor de waterkwaliteit en diversiteit.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment