Dierenrechtenparlementsleden pleiten voor verbod op plastic in sigarettenfilters

Dierenrechtenparlementsleden pleiten voor verbod op plastic in sigarettenfilters

Sigarettenfilters die plastic bevatten, zijn zeer vervuilend en zouden in Nederland verboden moeten worden, blijkt uit een parlementaire motie die donderdag is ingediend door de dierenvriend PvdD.

‘Sigaretten zijn nummer één in de top 10 van meest voorkomende vormen van zwerfvuil en een belangrijk ‘ingrediënt’ in de plastic soep [plastics found in the ocean],’ staat in de motie, opgesteld door de partij.

‘Sigarettenfilters komen in de natuur terecht en zijn niet of nauwelijks biologisch afbreekbaar. In plaats daarvan logen ze microplastics en chemicaliën uit, met gevolgen voor het milieu en dieren die ermee in contact komen.’

Schoonmaken

Op een opruimdag georganiseerd door de Nederlandse anti-zwerfgroep de Stichting Plastic Soep vorig jaar waren sigarettenfilters het meest ontdekte afval. Ze bevatten microvezelseen veelvoorkomend type microplastics dat in het milieu wordt aangetroffen en dat slecht afbreken en zijn erkend door de EU een probleem van vervuiling en zwerfvuil op zee zijn.

In een strandopruiming in 2021, georganiseerd door Stichting De Noordzee, hebben bijna 2.900 vrijwilligers 57.772 sigarettenpeuken verzameld op 30 locaties langs de kust van de Noordzee. In een andere jaarlijkse opruimen in de stadrondom een half miljoen peuken werden verzameld.

De PvdD-motie suggereert dat er alternatieven zijn en dat, ‘totdat we een rookvrije generatie bereiken’, de huidige filters, gemaakt van celluloseacetaat, bij wet verboden zouden moeten worden.

Vanaf volgend jaar een nieuwe Europese Richtlijn kunststof voor eenmalig gebruik zal betekenen dat producenten van plastic voor eenmalig gebruik worden belast met de verantwoordelijkheid en de kosten voor het opruimen ervan, en de richtlijn erkent dat “tabaksproductfilters die plastic bevatten de op één na meest gevonden plastic items voor eenmalig gebruik op stranden in de Unie zijn”.

‘Een verbod op plastic sigarettenfilters is een noodzakelijke stap in de strijd tegen plasticvervuiling’, zegt Karl Beerenfenger, campagneleider van de campagnegroep Plastic Peuken Collectief. ‘De tabaksindustrie wil de verantwoordelijkheid om op te ruimen bij de roker leggen, maar bewustwording zal nooit een einde maken aan vervuiling, en opruimen is een onmogelijke en onbetaalbare taak.’

alternatieven

Toen PvdD-Kamerlid Eva Van Esch de kwestie van een verbod opriep in een debat in de parlementaire commissie in novemberzei toenmalig staatssecretaris voor infrastructuur Steven van Weyenberg dat er ‘momenteel geen alternatief’ was voor het plastic filter.

In plaats van een verbod zei hij dat hij liever de nationale wetten noodzakelijk om fabrikanten verantwoordelijk te maken voor het opruimen.

De VSKdie de Nederlandse tabaksindustrie vertegenwoordigt, erkent dat het plastic van afgedankte sigarettenpeuken een ‘probleem’ is en zegt dat het de consument beter zal informeren, terwijl de overheid wordt gevraagd ‘innovatie te stimuleren’ bij het zoeken naar alternatieven.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment