Derde stichting strijdt mee voor TikTok-privacycompensatie

Derde stichting strijdt mee voor TikTok-privacycompensatie

Een derde Nederlandse stichting heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Chinese socialemediagroep TikTok, omdat het bedrijf illegaal gegevens verzamelt van zijn 4,5 miljoen Nederlandse gebruikers.

Stichting Massaschade & Consument eist € 6 miljard van de populaire app-maker, met het argument dat het bedrijf de Europese privacywetgeving moet respecteren.

‘De gratis app profiteert van het samenstellen van uiterst nauwkeurige profielen van zijn gebruikers en biedt adverteerders een platform dat nauwelijks onderscheid maakt tussen advertenties en door gebruikers gegenereerde inhoud’, aldus de stichting in een verklaring.

Daarnaast zegt de stichting dat het bedrijf gebruikersgegevens doorgeeft aan landen met een onveiliger beschermingsregime voor persoonsgegevens, zoals China en de Verenigde Staten.

De zaak is de derde die in Nederland tegen TikTok wordt aangespannen. Eerder dit jaar hebben consumentenorganisatie Consumentenbond en privacywaakhond Take Back Your Privacy lanceerde een zaak voor € 2 miljard in schade. Ze beschuldigen TikTok van het gebruik van gevoelige gegevens over kinderen.

Nederlandse stichting SOMI klaagt ook het Chinese videoplatform aan voor het niet beschermen van de veiligheid van kinderen in heel Europa en voor het schenden van Europese reclame- en privacyregels.

Alle gebruikers

‘Het belangrijkste verschil met de andere class action-zaken is dat de onze zich richt op alle Nederlandse TikTok-gebruikers, inclusief volwassenen, die 70% van het Nederlandse gebruikersbestand uitmaken’, zegt een woordvoerder van Stichting Massaschade & Consument tegen DutchNews.nl.

‘Wij vinden dat Tiktok aan alle leeftijdsgroepen verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn wandaden, in plaats van de meest kwetsbaren eruit te pikken.’

Stichting Massaschade & Consument is een onafhankelijke non-profitorganisatie die eerder een van de vele class action-zaken tegen Airbnb, die schadevergoeding eist voor meer dan een miljoen consumenten voor ten onrechte betaalde servicekosten.

De rechtszaak tegen TikTok wordt ondersteund door procesfinancier, IVO Capital, die de proceskosten vooraf vergoedt.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment