Demonstraties leiden ertoe dat politie vorig jaar meer geweld en wapens heeft gebruikt

Demonstraties leiden ertoe dat politie vorig jaar meer geweld en wapens heeft gebruikt

Volgens nieuwe politiecijfers heeft de Nederlandse politie vorig jaar bij 18.477 afzonderlijke incidenten geweld gebruikt, 2.000 meer dan in 2020.

De stijging is volgens de politie te wijten aan de spanningen als gevolg van de coronacrisis en de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

‘We doen ons werk in een samenleving waarin ontevreden is en waarin gezag steeds vaker ter discussie wordt gesteld’, zegt woordvoerder Frank Paauw.

De politie kwam vorig jaar in actie bij bijna 15 miljoen geregistreerde incidenten en gebruikte slechts in 0,12% daarvan geweld.

Desalniettemin was de kans groter dat de politie de wapens gebruikte die ze tot hun beschikking hadden – zoals knuppels, traangas en waterkanonnen – als ze geweld gebruikten, blijkt uit het rapport. Volgens het rapport is de stijging te wijten aan het grote aantal demonstraties dat de politie bijwoonde.

Honderden mensen werden gearresteerd op demonstraties door het hele land het hele jaar door, met de ergere problemen die plaatsvinden in Amsterdam in januari.

Op een gegeven moment beschreef de speciale VN-rapporteur over marteling: video met Nederlandse oproerpolitie een demonstrant in bedwang houden tijdens een coronavirusprotest als ‘een van de meest walgelijke scènes van politiegeweld die ik sinds George Floyd heb gezien’.

Nils Melze riep ook op tot juridische stappen tegen de betrokken agenten, blijkbaar niet op de hoogte dat een film van maart vorig jaar dateerde en dat de betrokken politieagenten al werden vervolgd voor het gebruik van buitensporig geweld.

De politievakbonden in Nederland zeiden destijds dat Melzer ‘niet alle feiten en omstandigheden in de juiste context’ had geplaatst en dienden een klacht in over zijn tweets bij de VN.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment