Defensieteam MH17 roept op tot vrijspraak na 11 dagen verhoren

Defensieteam MH17 roept op tot vrijspraak na 11 dagen verhoren

Een andere fase in het proces tegen vier mannen voor hun rol bij het neerhalen van vlucht MH17 eindigde woensdag met de verdediging van een van de mannen die de volledige vrijspraak van hun cliënt eisten.

Advocaten van Oleg Pulatov, een van de vier mannen die worden beschuldigd van moord en het neerschieten van een passagiersvliegtuig, hadden elf dagen lang hun argumenten naar voren gebracht in een streng beveiligde rechtszaal nabij Schiphol, waar de vlucht van Malaysian Airlines in juli 2014 vertrok.

Vier verdachten – drie Russen en een Oekraïner – worden beschuldigd van het veroorzaken van de crash van vlucht MH17, die op weg naar Kuala Lumpur werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Geen van de mannen zit vast en alleen Pulatov heeft een advocaat in de arm genomen.

De verdediging voerde aan dat Pulatov geen eerlijk proces krijgt en het openbaar ministerie had ‘tunnelvisie’ toen het de zaak naderde. ‘Dit voldoet niet aan de normen en minimumeisen van een eerlijk proces’, zegt Sabine ten Doesschate tegen de rechtbank. De presentatie van de verdediging begin deze maand begonnen.

Ten Doesschate en haar co-raadsman Boudewijn van Eijck hebben beweerd dat het openbaar ministerie hen aan een extreem ‘korte lijn’ hield en weigerde een ander scenario te onderzoeken dan dat bepaald door het Joint Investigation Team.

Het internationale team dat de ramp onderzoekt afgesloten in 2018 dat de Boeing 777 werd neergeschoten door een grond-luchtraket die afkomstig was van een Russische militaire eenheid en over de grens werd vervoerd naar door Rusland gesteunde separatisten in de regio.

Veroordeling tot levenslang

aanklagers hebben geëist een levenslange gevangenisstraf voor alle vier de mannen. ‘Het is duidelijk dat alleen een lange gevangenisstraf op zijn plaats is’, zei officier van justitie Thijs Berger vlak voor kerst tegen de rechtbank.

De rechtszaak begon bijna twee jaar geleden, die enorme media-aandacht trekt. Meer dan 500 journalisten van over de hele wereld kwamen op de openingsdag af, slechts enkele dagen voordat Nederland in lockdown ging als reactie op de Covid-19-pandemie.

Sindsdien hebben de Nederlanders Moskou vervolgd in een reeks zaken voor internationale rechtbanken, waaronder de Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de internationale burgerluchtvaartautoriteit ICAO.

Het openbaar ministerie krijgt in mei de gelegenheid om te reageren op de argumenten van de verdediging. Een uitspraak wordt voor het einde van het jaar verwacht.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment