Deal bereikt om seizoenarbeiders uit het buitenland meer rechten te geven

Deal bereikt om seizoenarbeiders uit het buitenland meer rechten te geven

Het werk aan een nieuwe loon- en voorwaardenovereenkomst die seizoensarbeiders meer rechten zal geven, is afgerond. huwelijk gemeld op donderdag.

De deal houdt in dat EU-werknemers die worden ingehuurd door uitzendbureaus, twee maanden volledig loon krijgen tegen minimumlonen, zelfs als blijkt dat er niet genoeg werk voor hen is, aldus de krant.

Mensen die in de bouwsector of slachthuizen worden ingezet om te werken, horen vaak na hun aankomst dat er maar 20 uur werk voor hen is – niet genoeg om huur te betalen en voedsel te kopen. De nieuwe deal maakt echter een einde aan dat probleem voor werknemers van wie de werkgever lid is van de uitzendvereniging ABU.

Daarnaast krijgen mensen die een woning huren via hun werkgever een maand de tijd om een ​​nieuwe plek te vinden als hun contract afloopt.

Het akkoord tussen de ABU en de drie grote vakbonden is niet de oplossing voor alle problemen waarmee de sector te kampen heeft, zegt FNV-woordvoerder Karin Heynsdijk tegen de krant. ‘We kunnen niet alles in een loon- en voorwaardenovereenkomst afspreken’, zegt ze. ‘Maar deze deal zal voor een grote groep mensen het verschil maken.’

Het vakbondsakkoord, dat nog door de leden moet worden goedgekeurd, geeft mensen met flexibele arbeidsovereenkomsten ook dezelfde rechten als regulier personeel als het gaat om kosten voor thuiswerken en bonussen, aldus Trouw.

Vorig jaar, een regeringscommissie onder leiding van voormalig socialistische partijleider Emile Roemer, publiceerde een lijst met 50 aanbevelingen om te proberen het lot van seizoensarbeiders uit het buitenland te verbeteren.

De belangrijkste daarvan was de herinvoering van vergunningen voor agentschappen die werknemers uit het buitenland binnenhalen.

Het rapport van Roemer beveelt ook aan om bureaus te stoppen die huisvesting aanbieden als onderdeel van een arbeidscontract. In plaats daarvan moeten seizoensarbeiders individuele huurcontracten krijgen, hun eigen kamers, en mogen ze maximaal een maand op het terrein blijven als ze hun baan verliezen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment