De politie moet diverser worden, vinden regionale politiechefs

Foto: Depositphotos.com

Binnen vijf jaar zou minimaal 35% van de nieuwe politieagenten in het centrum van Nederland een ‘niet-westerse’ etnische achtergrond moeten hebben, twee regionale korpschefs vertelde het NRC

Het doel maakt deel uit van een actieplan om de nationale strijdmacht, die momenteel zo’n 65.000 officieren telt, ‘diverser en inclusief’ te maken, vertellen Martin Sitalsing en Gery Veldhuis in een interview.

Sitalsing en Veldhuis hebben de opdracht gekregen om het plan ‘Politie voor iedereen’ uit te voeren dat naar eigen zeggen moet leiden tot een drastische verandering van de samenstelling van het nationale korps.

Recente incidenten waarin individuele agenten in hun eigen kring betrokken zijn geweest bij racistische incidenten ‘hebben geholpen de politie tot actie aan te zetten’, zei Sitalising.

De komende vijf jaar zullen ongeveer 17.000 politieagenten worden aangesteld en dit is ‘de kans om te investeren in diversiteit en een nieuwe cultuur om echte verandering teweeg te brengen’, zei hij.

Het vorige doel was om zorgen voor 25% van de nieuwe officieren had een minderheidsachtergrond, een percentage met geen van de 25 regionale korpsen komt bijna bijeen.

Enquête na enquête bevestigt dat racisme in NL bestaat

Met name de krachten in de Randstad – waartoe ook de vier grote steden behoren – behoeven verbetering. ‘In sommige wijken heeft 60% van de bevolking allochtone wortels, in Kanaleneilanden [Utrecht] is het 80%. En daar zijn we als politiemacht ver van verwijderd ”, zei Sitalsing tegen NRC.

Een meer diverse politiemacht, zei hij, is belangrijk om te kunnen blijven opereren zoals ze nu doet, vooral bij het opbouwen van gemeenschapsbanden. ‘De lokale beatofficier is een beetje een cultureel icoon en kan overal heen’, zei hij. ‘Maar dat komt in sommige wijken onder druk te staan.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment