De meeste supermarktverpakkingen zijn moeilijk of onmogelijk te recyclen

De meeste supermarktverpakkingen zijn moeilijk of onmogelijk te recyclen

Twee jaar na de belofte om niet-recyclebare verpakkingen geleidelijk uit te bannen, is twee derde van het plastic dat door supermarkten wordt gebruikt nog steeds moeilijk of onmogelijk te recyclen, een onderzoek door milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft gevonden.

De resultaten van het onderzoek komen een dag voor het Kamerdebat van donderdag over de circulaire economie, inclusief het recyclen van verpakkingsmaterialen.

Onderzoekers kochten producten bij zeven grote supermarktketens plus biologische winkelketen EkoPlaza, die zich allemaal aanmeldden voor de plastic pact in 2019, gericht op het uitbannen van niet-recyclebaar plastic tegen 2025.

recycleerbaarheid

Zo’n 52% van de door de organisatie bekeken verpakkingen was recyclebaar en 13% kon helemaal niet worden gerecycled omdat het uit verschillende soorten plastic bestaat.

Natuur & Milieu-directeur Jelmer Vierstra noemde de uitkomst ‘schokkend’. Supermarkten en fabrikanten moeten zich meer inspannen om de doelstellingen van het pact te halen, stelt hij.

‘Verpakkingen moeten worden gerecycled tot vergelijkbaar materiaal en voor een vergelijkbare toepassing. De kwaliteit van de kunststoffen moet behouden blijven. Als dat niet het geval is, is dat geen effectieve recycling van grondstoffen.’

De drie supermarkten die het beste scoorden waren Lidl, Albert Heijn en Aldi. De grootste overtreders waren Jumbo en biologische winkelketen EkoPlaza.

EkoPlaza stond onderaan de lijst omdat het olijven en terriyaki-gehaktballetjes verkoopt in verpakkingen met PVC. Dat is iets wat al 15 jaar niet meer wordt gebruikt, aldus Vierstra. Bovendien bleken verpakkingen die claimen ‘composteerbaar’ te zijn een soort plastic te bevatten dat bijzonder schadelijk is voor het milieu, constateren de onderzoekers.

‘Wat me opvalt, is dat dit een winkel is die consumenten vertelt dat ze duurzaamheid belangrijk vinden en vervolgens deze rotzooi gaat verkopen’, zegt Vierstra. Een woordvoerder van EkoPlaza vertelde de krant dat ze de resultaten van de sonde ter harte zouden nemen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment