De meeste nieuwe vaders en partners nemen maximaal zes weken ouderschapsverlof op

De meeste nieuwe vaders en partners nemen maximaal zes weken ouderschapsverlof op

Bijna driekwart van de nieuwe vaders of partners neemt tot zes weken ouderschapsverlof na de geboorte van een baby, volgens een analyse van wetgeving langere periodes mogelijk te maken, die in 2019 in werking zijn getreden.

Maar 16% van de partners neemt niet meer op dan het reguliere betaalde ouderschapsverlof van vijf dagen en 10% neemt helemaal geen verlof op, blijkt uit de cijfers.

Betaald vaderschapsverlof werd in 2019 uitgebreid van twee naar vijf dagen en sinds 2020 mogen vaders en partners nog eens vijf weken vrij nemen tegen 70% van hun reguliere loon. Dit wordt deels gefinancierd door de overheid.

De helft van degenen die geen verlof namen, zei dat ze het niet nodig hadden omdat ze van plan waren minder te werken of helemaal te stoppen. Maar 40% zei ook dat ze de vrije tijd niet konden betalen.

Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip zei dat er geen plannen zijn om verdere veranderingen door te voeren en dat de uitbreiding van het vaderschapsverlof een ‘cultuuromslag is die tijd kost’. In de tweede helft van volgend jaar vindt een nieuwe beoordeling plaats.

Vanaf augustus hebben ouders in Nederland recht op negen weken ouderschapsverlof, betaald tegen 70% van hun dagtarief tot een maximum van € 155. Ze kunnen ook nog eens 17 weken onbetaald duren tot hun kind acht jaar wordt.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment