De meeste Nederlandse consumenten betalen geen hogere prijs voor biologische voeding: ACM

De meeste Nederlandse consumenten betalen geen hogere prijs voor biologische voeding: ACM

De meeste Nederlandse consumenten willen niet betalen hogere prijzen voor biologisch voedsel en dit is het belangrijkste obstakel voor het creëren van een duurzamere landbouwsector, blijkt uit nieuw onderzoek van consumenten- en marktautoriteit ACM.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, keek naar prijsvorming in de biologische voedselketen en vond dat de extra kosten die boeren maken voor het produceren van duurzaam voedsel, worden gedekt door de prijzen die ze ontvangen. Daarnaast ‘verdienen supermarkten in de meeste gevallen een lagere nettowinst op biologische producten’, aldus de ACM.

Maar hoewel een kleine groep consumenten bereid is een hogere prijs te betalen voor biologische voeding, zullen er meer consumenten moeten aansluiten om het aanbod van biologische voeding te vergroten, zoals het kabinet voornemens is.

De ACM heeft een aantal aanbevelingen gedaan om deze belemmering voor de groei van biologische voeding weg te nemen. Het stelt voor om subsidies in te voeren of de belasting over de toegevoegde waarde te verlagen, die momenteel 9% op voedsel is.

Het suggereert ook dat verdere samenwerking tussen certificeringslabels op EU-niveau ‘het voor producenten gemakkelijker zal maken om ook in het buitenland hogere prijzen voor deze producten te vragen’.

Overheidsactie

Toch zullen maatregelen om de vraag te stimuleren waarschijnlijk niet afdoende zijn, zegt de ACM.

“Ook kunnen productiebeperkende maatregelen nodig zijn, zoals afspraken tussen boeren over hogere duurzaamheidsnormen, het verhogen van de wettelijke minimale duurzaamheidseisen, vrijwillige afkoop van boeren die reguliere productiemethoden gebruiken en niet kunnen overstappen, of zelfs landonteigening”, aldus het rapport. zegt ACM.

‘Dergelijke maatregelen hebben uiteraard verstrekkende gevolgen voor de agrarische sector, die nader moet worden onderzocht.’

ACM-chef Martijn Snoep vertelde de Volkskrant in een interview dat slechts 5% van de Nederlandse landbouwgrond momenteel wordt gebruikt voor biologische landbouw en dat dit ver onder de rest van de EU ligt.

‘Met het huidige groeitempo halen we de EU-doelstelling van 25% biologische landbouw in 2030 niet’, zei hij.

Boeren

Biologische landbouwsectorvereniging Bionext zei vorige maand dat biologische producten, langzaam aan populariteit wint in de Nederlandse supermarkten, met een omzetstijging van bijna 13% vorig jaar. Melk, yoghurt en eieren zijn de best verkochte artikelen, samen met producten met een langere houdbaarheid, een stijging die mogelijk wordt veroorzaakt door coronavirusgerelateerde voorraden.

De reden dat Nederland zijn buurlanden traag inhaalt, ligt in de aanhoudende prijsfocus van de supermarkten, zegt retailexpert Paul Moers tegen Bionext.

‘De focus op prijs heeft veel te maken met onze cultuur. Wij Nederlanders zijn de eeuwige handelaren en dan ligt de focus op zo min mogelijk betalen’, zei hij. ‘Als we de biologische markt willen stimuleren, moeten we het hebben over andere aspecten dan de prijs, en supermarkten zouden daar meer verantwoordelijkheid voor moeten nemen.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment