De kosten van de Limburgse overstromingen tellen voor gezinnen en dieren in het wild

De kosten van de Limburgse overstromingen tellen voor gezinnen en dieren in het wild

Waterbeschadigde meubels wachten op afhaling in Valkenburg. Foto: Dana Bos

Zo’n 700 gezinnen uit het Limburgse Valkenburg hebben tijdelijk onderdak nodig omdat ze na de overstromingen van vorige week nog niet naar huis kunnen.

In totaal hebben enkele duizenden woningen in de stad bij Maastricht schade opgelopen door overstromingen en moeten ze droogvallen, een proces dat twee tot drie maanden in beslag zal nemen. Zo’n 900 ton verwoeste meubels, kleding en andere huishoudelijke artikelen zijn opgehaald door afvalinzamelaars, vertelde burgemeester Daan Prevoo van de stad aan Radio 1-nieuws.

Mensen uit het hele land zijn naar voren gekomen om accommodatie aan te bieden, maar de meeste mensen willen zeggen in de plaats, zei Prevoo. Sommige staan ​​bijvoorbeeld op vakantieparken.

De opruimactie is: waarschijnlijk maanden duren, gezien de hoeveelheid afval die de rivier heeft gedumpt als het waterpeil daalt.

Ecologen waarschuwen ook dat de overstromingen een verwoestend effect hebben gehad op dieren in het wild, van insecten tot kleine zoogdieren en broedvogels. ‘Het kan jaren duren voordat de natuur zich heeft hersteld’, zegt Jaap Dirkmaat van de Nederlandse landschapsorganisatie VNC nieuwswebsite Nu.nl.

Met name het overstromingswater heeft de bovenste laag sediment in de rivier, waar waterinsecten broeden, gestript.

Verontreiniging

De Limburgse overstromingen hebben waarschijnlijk ook bijgedragen aan de vervuiling in de Maas omdat er zoveel plastic en ander afval is weggespoeld in de gezwollen rivier. Deskundigen van Wageningen Universiteit zijn inmiddels begonnen met het monitoren van de vervuiling en gaan deze volgen om te zien waar deze terechtkomt.

‘De ervaring leert dat het afval meestal opduikt in de natuurgebieden waar we allemaal van houden, zoals de Biesbosch’, zegt Tim van Emmerik. omroep NOS.

Zo komt plastic vast te zitten op de vegetatie en op de rivieroevers waar het kan worden opgeruimd. Maar Van Emmerik zei bezorgd te zijn dat veel afval in moeilijk bereikbare gebieden terecht zal komen waar het zal worden afgebroken tot microplastics, wat de komende decennia gevolgen zal hebben voor de biodiversiteit.

Experts van het ministerie van Verkeer maken zich ook zorgen over de schade aan sluizen en stuwen en de schade aan pleziervaartuigen. De Maas is volgens een woordvoerder nog steeds niet veilig. ‘Alles zweeft rond, van bomen tot complete caravans’, zei hij. ‘Je hebt geen idee wat er in het water ronddrijft.’

Ondertussen is het leger opgeroepen om zandzakken op te ruimen die worden gebruikt om het water op afstand te houden en om ambtenaren te helpen bij het inspecteren van dijken op mogelijke zwakke plekken.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment