De Jonge: Quarantaineregels werden gevolgd voor Zuid-Afrikaanse passagiers

De Jonge: Quarantaineregels werden gevolgd voor Zuid-Afrikaanse passagiers

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft erop aangedrongen dat de juiste procedures zijn gevolgd voor het testen en in quarantaine plaatsen van passagiers die vorige week uit Zuid-Afrika zijn aangekomen.

Meer dan 600 passagiers werden vrijdag op Schiphol vastgehouden voor PCR-tests, uren nadat de Nederlandse overheid de beperkingen had aangescherpt naar aanleiding van de ontdekking van de Omicron-variant van het coronavirus.

Onder hen was New York Times-journalist Stephanie Nolen, die schamper was over de manier waarop de Nederlandse autoriteiten met de situatie omgingen. Passagiers zaten uren in het vliegtuig op het asfalt, voordat ze naar een ongeventileerde ruimte werden gebracht waar veel mensen geen maskers droegen.

Ik ben gefrustreerd over deze extra tijd weg van mijn familie, en hoe meer ik erover nadenk, boos op de Nederlanders. Absoluut, in quarantaine en test ons. Maar haal ons eerst uit het vliegtuig, laat ons van elkaar isoleren, deel N95’s uit en maak mensen te dom om te maskeren, zet ze op.

— Stephanie Nolen (@snolen) 28 november 2021

Passagiers die positief testten, moesten in quarantaine, maar mensen met een adres in Nederland mochten naar huis als ze zeiden dat er niemand anders woonde. Een stel dat naar een hotel was gebracht om in quarantaine te gaan, liep de volgende dag naar buiten en probeerde op een vlucht naar Spanje te stappen.

Zeer hoog risico

Zuid-Afrika en zeven andere landen in de regio zijn vrijdagmiddag op de lijst van landen met een zeer hoog risico geplaatst, wat betekent dat reizigers een PCR-test moeten doen voordat ze aan boord gaan en een tweede test krijgen wanneer ze landen. Het kabinet overweegt om de toets bij aankomst verplicht te stellen.

De Jonge zei dat de thuisquarantaine zou doorgaan voor mensen die dit konden doen, met vervolgcontroles om ervoor te zorgen dat ze zich aan de regels hielden. Iedereen die betrapt wordt op het breken van de quarantaine na aankomst uit een land met een zeer hoog risico, riskeert een boete van € 339.

‘Iedereen die naar huis kan, kan daar veilig in quarantaine’, zei hij. ‘Er zullen telefoontjes en controles voor de deur zijn.’

De minister zei het jammer te vinden dat een Spaans-Portugees stel de quarantaine had doorbroken, maar ze konden niet gedwongen worden om in het hotel te blijven waar toeristen werden ondergebracht.

Hotel ‘geen gevangenis’

‘Er was beveiliging, maar een hotel is geen gevangenis’, zei hij. ‘Ze zijn gearresteerd en in quarantaine geplaatst in een speciaal daarvoor bestemd ziekenhuis.’ Het koppel moet later op dinsdag voor de rechter verschijnen.

Hoewel 14 geteste mensen op Schiphol besmet waren met de Omicron-variant, zei De Jonge dat deze nog niet was gevonden bij de wekelijkse bemonstering van positieve tests in het land.

‘Dat doet ons vermoeden dat het niet in grote aantallen aanwezig is. Maar dat moeten we onderzoeken. We maken ons zorgen over deze variant, omdat die besmettelijker blijkt te zijn.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment