De Jonge overleeft motie van wantrouwen over contacten met mondkapjesschandaal

De Jonge overleeft motie van wantrouwen over contacten met mondkapjesschandaal

Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft een motie van wantrouwen overleefd over zijn rol in het gezichtsmaskerschandaal dat drie miljonairs opleverde in een zogenaamd non-profit deal.

Kamerleden hadden donderdag een debat over het schandaal bijeengeroepen, waarbij De Jonge herhaaldelijk zijn excuses aanbood voor het volledig beeld geven van zijn betrokkenheid als minister van Volksgezondheid.

‘Ik heb wel contact gehad met de afdeling over[Sywert[vanLienden’)zeihij’Mijnbetrokkenheidisniethelemaalduidelijkgemaaktendaarvoorbiedikmijnoprechteexcusesaanaanhetparlement'[Sywert[vanLienden’hesaid‘MyinvolvementwasnotfullymadeclearandIwouldliketooffermysincereapologiestoparliamentforthis’

De Jonge heeft altijd ontkend de overeenkomst tot stand te hebben gebracht, maar heeft toegegeven dat hij heeft bijgedragen aan de verwarring door niet duidelijk te zijn over de omvang van zijn betrokkenheid.

Uit inmiddels verschenen e-mails en sms’jes blijkt dat de minister ambtenaren had gevraagd om te praten met Sywert van Lienden, ambtenaar en prominent CDA’er, nadat hij had gelobbyd voor toegang tot ambtenaren voor zijn initiatief van de stichting HulpTroepen.

Later bleek dat de deal – ter waarde van € 100 miljoen – werd uitgevoerd via een naamloze vennootschap die € 20 miljoen winst opleverde voor Van Lienden en zijn twee collega’s.

Publiciteit

De e-mails en sms’jes maken duidelijk dat Van Lienden hard had gelobbyd bij De Jonge over zijn voorstel, dat massaal sympathieke publiciteit had opgeleverd.

‘Je kunt die Sywert beter van binnen laten uitplassen dan van buiten naar binnen pissen’, zei De Jonge in een bericht aan zijn oudste assistent. De Jonge doelde op zeer kritische social media berichten van Van Lienden over de maskeraankoopstrategie van de overheid.

In een ander bericht vertelt een ambtenaar aan de minister dat: ‘knuffelen tegen’’ Van Lienden was een dagelijkse bezigheid geworden.

De druk van de minister leidde in het paasweekend tot een stortvloed aan telefoontjes en uiteindelijk tot een deal van 100 miljoen euro, tegen die tijd waren Van Lienden en zijn twee collega’s al begonnen bezig met het opzetten van een naamloze vennootschap die de bestelling zou gaan verwerken.

Stemmen

Een motie van wantrouwen werd gesteund door 52 van de aanwezige Tweede Kamerleden, niet genoeg voor een meerderheid maar volgens de Volkskrant voldoende om de minister te waarschuwen.

De discussies over het schandaal zijn nog niet voorbij. Deloitte doet namens de regering onderzoek naar de affaire en er komt een parlementair onderzoek.

Daarnaast heeft uitzendbureau Randstad, dat 15 arbeidskrachten gratis ter beschikking stelde ter ondersteuning van het non-profit-initiatief, ook een formele klacht ingediend bij de politie, die nu in behandeling is bij het Openbaar Ministerie.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment