De jacht op Russische bezittingen gaat door, Kamerleden willen antwoorden op Nederlandse inbeslagnames

De jacht op Russische bezittingen gaat door, Kamerleden willen antwoorden op Nederlandse inbeslagnames

Voormalig minister Stef Blok, die is belast met het toezicht houden op de inspanningen van de regering om sancties opleggen aan Russen op de officiële EU-sanctielijst, heeft parlementsleden verteld dat hij niet kan zeggen hoeveel activa er nu in beslag zijn genomen.

Nederland staat niet onderaan de EU-lijst, maar dat hij de ranglijst niet openbaar kan maken, de Telegraaf citeerde Blok donderdag.

Het meest recente totaal – € 516 miljoen – werd op 1 april gepubliceerd door minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Sindsdien heeft ook Nederland beslag gelegd 20 boten in Russische handen en superjachten.

De Europese Commissie zei twee weken geleden dat EU-leden 30 miljard euro aan Russische tegoeden hadden bevroren, maar maakte de totalen van individuele landen niet openbaar.

Volgens de Telegraaf kan Blok de EU-ranglijst niet delen, ook al willen Kamerleden zien hoe Nederland zich verhoudt tot de rest van Europa.

Een woordvoerder van Blok zegt tegen de krant dat een vergelijking onmogelijk is vanwege de ‘enorme verschillen’ in welke tegoeden kunnen worden bevroren.

‘Portugal heeft slechts € 242, Polen € 30,5 miljoen bevroren’, citeerde de krant de woordvoerder. ‘We hopen dat alle lidstaten transparant zijn over het in praktijk brengen van de sancties.’

Het Nederlandse totaal ligt nog steeds ruim onder de € 80 miljard aan Russische activa waarvan het Financieele Dagblad suggereert dat ze in Nederland zijn gevestigd, waarvan € 45 miljard toebehoort aan mensen op de sanctielijst.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment