De chaos in het vluchtelingenregistratiecentrum gaat door terwijl ambtenaren een nieuwe tent opzetten

De chaos in het vluchtelingenregistratiecentrum gaat door terwijl ambtenaren een nieuwe tent opzetten

De situatie in het vluchtelingenregistratiecentrum Ter Apel in Ter Apel is zo schrijnend dat het COA nog een tent heeft neergezet om tijdelijk onderdak te bieden aan vluchtelingen, zonder officiële toestemming van de gemeente.

‘Het was het minste van twee kwaden’, zegt een woordvoerder van het bureau tegen de lokale omroep RTV Noord. ‘Omdat we niemand naar een nieuwe locatie kunnen verhuizen, huisvesten we veel meer mensen dan we zouden moeten.’

Asielzoekers uit landen als Syrië, Afghanistan en Jemen moeten zich eerst inschrijven in Ter Apel, voordat ze in de reguliere asielzoekerscentra worden geplaatst terwijl hun aanvraag wordt behandeld.

Ter Apel kan 275 mensen huisvesten in noodopvang, maar daar slapen nu zo’n 700 mensen – vandaar het besluit om een ​​nieuwe tent op te zetten.

Hulporganisaties hebben de situatie beschreven bij de centrum als betreurenswaardigmet ‘kinderen, volwassenen, mannen en vrouwen die samen in tenten slapen’.

‘Er is geen privacy en de toegang tot medische en psychologische hulp is uiterst beperkt’, aldus Unicef, het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk.

residentie

De gemeente Utrecht heeft inmiddels 200 noodplaatsen aangeboden aan asielzoekers uit Ter Apel, in tijdelijke huisvesting in het voormalige Holland Casino gebouw naast de Jaarbeurs.

Oekraïense vluchtelingen hoeven zich niet in te schrijven in Ter Apel vanwege een vriendschapsverdrag tussen Oekraïne en de EU.

Het COA heeft capaciteit om bijna 32.000 vluchtelingen op te vangen, verdeeld over 74 locaties. Bijna 11.000 plaatsen worden echter ingenomen door mensen die de vluchtelingenstatus hebben gekregen, maar vanwege de huidige huisvestingscrisis geen huisvesting kunnen krijgen.

Verschillende centra zijn ook sluiting in de komende maandenwaardoor het aantal bedden met nog eens 2.500 daalde.

De 25 hoofden van de regionale veiligheidsraad komen later op maandag bijeen om de crisis te bespreken.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment