De baas van de vruchtbaarheidskliniek verwekte minstens 47 kinderen, maar het totaal zal nooit bekend worden

De baas van de vruchtbaarheidskliniek verwekte minstens 47 kinderen, maar het totaal zal nooit bekend worden

Van een gynaecoloog uit het voormalige Sophia ziekenhuis in Zwolle is inmiddels bekend dat hij tussen 1980 en 1994 zeker 47 heeft verwekt met zijn eigen sperma, zonder de ouders hiervan op de hoogte te stellen, bevestigt het ziekenhuis.

De inmiddels overleden Jan Wildschut werkte op de afdeling kunstmatige inseminatie van het ziekenhuis en werd in 2019 ontmaskerd na een aantal matches tussen ogenschijnlijk niet-verwante kinderen in verschillende commerciële DNA-banken.

Het ziekenhuis stelde vervolgens een DNA-profiel van Wildschut samen, zodat donorkinderen die willen weten of hij hun biologische vader is, zich gratis kunnen laten testen.

Aanvankelijk werden 17 kinderen geïdentificeerd, daarna steeg het totaal tot 33. Ziekenhuisdirecteur Ina Kuper vertelde RTV Oost dat het nooit helemaal duidelijk zal zijn hoeveel kinderen Wildschut verwekte.

Hij hield geen dagboek of aantekeningen bij en had de leiding over de administratie van de kliniek, zei ze.

andere gevallen

De zaak is vergelijkbaar met die van vruchtbaarheidsspecialist Jan Karbaat waarvan bekend is dat hij ten minste 49 kinderen heeft verwekt.

Karbaat runde bijna 30 jaar een vruchtbaarheidskliniek in de Rotterdamse buitenwijk Barendrecht, totdat deze in 2009 werd gesloten wegens het niet voldoen aan de bewaarnormen en administratieve onregelmatigheden.

De Nederlandse wet beperkt het aantal mensen dat door één spermadonor kan worden verwekt tot 25, en sinds 2004 hebben kinderen het recht om de identiteit van hun donor te achterhalen wanneer ze 16 zijn.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment