Cybercriminelen nemen het over terwijl de echte misdaad afneemt

Cybercriminelen nemen het over terwijl de echte misdaad afneemt

Criminelen in Nederland gaan digitaal, blijkt uit officiële cijfers. Internetcriminaliteit is de afgelopen 10 jaar met 22% toegenomen, terwijl andere soorten delicten in frequentie zijn gehalveerd.

Figuren van het statistiekbureau CBS maandag gepubliceerd, blijkt dat 17% van de mensen in 2021 het slachtoffer was van ‘traditionele’ misdrijven, tegen 21% in 2019. Tussen 2012 en 2021 daalde het aantal geregistreerde misdrijven met 52%.

Alle vormen van fysieke criminaliteit zijn de afgelopen tien jaar afgenomen, maar de grootste daling was te zien bij straatroof (71%), inbraken (74%) en zakkenrollerij (85%). Ook mishandeling en zedendelicten daalden met een kleiner bedrag.

De meest voorkomende online overtreding is verkoopfraude, waarbij goederen of diensten niet worden geleverd nadat ze zijn betaald, die in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld zijn, terwijl fraude door kopers met 60% toenam. Identiteitsfraude is tussen 2012 en 2017 met 75% afgenomen, maar is sindsdien weer gaan stijgen.

Volgens het CBS is de recente teruggang niet veroorzaakt doordat mensen minder aangifte willen doen. Uit een enquête bleek dat slachtoffers in 2021 even vaak aangifte deden als in 2019, hoewel het cijfer tussen 2012 en 2019 met 20% is gedaald.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment