Cum laude onderscheiding komt te vervallen voor VU geneeskundestudenten

Cum laude onderscheiding komt te vervallen voor VU geneeskundestudenten

Medische faculteit VU schaft de cum laude onderscheid voor masterstudenten omdat het hen onder te veel druk legt om te presteren.

‘Met onderscheiding afstuderen is de nadruk leggen op presteren in plaats van leren’, zegt Hester Daelmans, hoofd masterstudies aan de Amsterdamse universiteit. Parool.

De universiteit zei te hopen dat de verandering, die tot stand kwam na overleg met studenten en docenten, studenten betere en veerkrachtigere artsen zal maken. ‘Het gaat niet meer om studenten die willen excelleren, maar om mensen die willen leren en in teams willen werken’, zegt Daelmans.

Lisette de Roos, voorzitter van studentenvakbond ISO, zegt dat de verhuizing een oplossing kan zijn voor de druk die studenten ervaren. EEN gezamenlijke studie van het Trimbos-instituut, het RIVM en de GGD’en bleek eind vorig jaar dat meer dan de helft van de studenten psychische problemen heeft die samenhangen met de druk om goed te presteren.

Ze zei niet op de hoogte te zijn van andere universiteiten die het onderscheid willen schrappen, dat aan elke universiteit andere eisen stelt.

Vijfjaars geneeskundestudent Julia van den Oever, hoofd van medische studentenorganisatie De Geneeskundestudent, zei dat ‘cijfers alleen geen goede dokters zijn’.

Maar universiteiten moeten ook de onderliggende problemen aanpakken, stelt ze. Stagiairs zouden bijvoorbeeld maximaal 46 uur per week moeten werken, maar de meesten werken gemiddeld acht uur meer.

‘Studenten voelen zich verplicht om te blijven. Universiteiten moeten dit beter monitoren en duidelijk maken dat meer uren niet automatisch leiden tot een betere beoordeling’, zegt Van den Oever. De cum laude onderscheid wordt vanaf volgend jaar afgeschaft.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment