Crises en traag vormingsproces deuken vertrouwen in de politiek

Crises en traag vormingsproces deuken vertrouwen in de politiek

Het vertrouwen in politici en in het Nederlandse politieke systeem is het afgelopen jaar sterk gedaald: zes op de tien mensen zeggen nu weinig of heel weinig vertrouwen in de politiek te hebben, aldus een Ipsos-peiling.

Vorig jaar zeiden slechts vier op de tien dat ze weinig vertrouwen hadden in het politieke systeem, en het vertrouwen in de regering groeide door de aanpak van de coronaviruscrisis.

Nu hebben echter zes op de tien geen vertrouwen in het conciërgekabinet. Mensen in de politieke marge hebben het minst vertrouwen in het systeem, maar zelfs onder christen-democraten zegt 57% weinig of geen vertrouwen te hebben in de politiek.

Er zijn verschillende hoofdoorzaken van deze terugval in het draagvlak, zegt Ipsos, dat het onderzoek uitvoerde voor omroep NOS. Ongeveer 72% zei dat de lange tijd die het kost om een ​​nieuwe coalitie te vormen hun vertrouwen in de nationale politiek heeft aangetast en een vergelijkbaar percentage zegt dat Nederland het zich niet kan veroorloven om zoveel tijd te verspillen.

Ook problemen op de woningmarkt, de gezondheidszorg en het kinderbijslagschandaal worden als belangrijke punten van zorg genoemd.

Voormalig CDA-Kamerlid Peter Omtzigt is de best gewaardeerde politicus van dit moment, hij scoort zeven op tien bij kiezers. Volt-leider en nieuw Kamerlid Laurens Dassen en mede-newbie en pro-boer Kamerlid Caroline van der Plas scoren allebei zes. Mark Rutte staat op de achtste plaats in de ranglijst met een score van vijf, tegen een 6,2 vorig jaar dit keer.

Vorming

Ondertussen blijkt uit een peiling van actualiteiten Een vandaag suggereert dat een duidelijke meerderheid van de kiezers liever nieuwe algemene verkiezingen zou hebben dan een minderheidskabinet – wat nu de meest waarschijnlijke optie lijkt te zijn.

Onder hen is bijna de helft van de CDA- en D66-stemmers. De VVD is de enige partij wiens kiezers het huidige vormingsproces door willen zetten.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment