CPB schat inflatie dit jaar op 5,2%, maar benadrukt onzekerheid

CPB schat inflatie dit jaar op 5,2%, maar benadrukt onzekerheid

De macro-economische denktank van de regering, CPB, voorspelt dat de inflatie dit jaar gemiddeld 5,2% zal bedragen, maar zegt dat de Russische inval in Oekraïne dat nog verder kan opdrijven, vooral vanwege de impact op de energieprijzen.

‘In dit stadium’ [of the war]zijn eventuele andere effecten, zoals op de handel, financiële markten op investeringen en bestedingen nog beperkt’, aldus het CPB in zijn maart voorspellingen. Inflatie ligt momenteel rond de 7%.

Om de onzekerheid te illustreren, worden in het rapport echter ook de gevolgen opgenomen als de energieprijzen voor een langere periode hoog zouden blijven, en ook als ze deze zomer weer op het niveau van 2019 zouden komen. In deze twee varianten zou de inflatie in 2022 gemiddeld respectievelijk 6% en 3% bedragen, aldus het bureau.

De impact van stijgende energieprijzen zal in de basisprojecten de koopkracht met gemiddeld 2,7% verminderen, maar met 3,4% als de energieprijzen gedurende een langere periode hoger blijven. De impact zal ook aanzienlijk verschillen van huishouden tot huishouden.

‘We gaan ervan uit dat iedereen vroeg of laat de impact zal voelen van een hogere energierekening’, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. ‘Maar of die impact een duwtje in de rug is of een flinke klap, hangt af van het aandeel van de energiekosten in het beschikbare inkomen van mensen. Ik maak me wel zorgen om mensen met een laag inkomen, zeker als ze in een slecht geïsoleerd huis wonen.’

Onderzoeksinstituut TNO zei vorig jaar dat sommige 550.000 huishoudens in Nederland leven in ‘energiearmoede’ omdat ze hoge rekeningen, slecht geïsoleerde woningen en lage inkomens hebben.

Het CPB verwacht dat de economie in 2022 met 3,6% en in 2023 met 1,7% groeit, waarbij de consumentenbestedingen en de export de grootste bijdrage leveren.

De arbeidsmarkt zal naar verwachting krap blijven en de werkloosheid zal slechts licht stijgen tot 4,3% in 2023.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment