Covid kan veel voorkomen bij katten en honden van eigenaren van gezelschapsdieren met de ziekte

Covid kan veel voorkomen bij katten en honden van eigenaren van gezelschapsdieren met de ziekte

Coronavirus komt mogelijk veel voor bij katten en honden van wie de baas de ziekte heeft, suggereert onderzoek van de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers namen uitstrijkjes van 310 huisdieren in 196 huishoudens waarvan bekend was dat ten minste één mens het coronavirus had. Ze identificeerden een positief PCR-resultaat bij zes katten en zeven honden, en nog eens 54 dieren testten positief op antilichamen.

Aangezien andere onderzoeken aantonen dat de Covid-19-percentages hoger zijn bij huisdieren die in contact zijn geweest met mensen met het virus, is de meest waarschijnlijke overdrachtsroute van mens op huisdier, in plaats van andersom, aldus de onderzoekers.

‘Als je Covid-19 hebt, moet je contact met je kat of hond vermijden, net zoals je met andere mensen zou doen’, zegt onderzoeksleider Els Broens.

De grootste zorg is echter niet de gezondheid van de dieren ze hadden geen of milde symptomen van COVID-19 maar het potentiële risico dat huisdieren kunnen fungeren als een reservoir van het virus en het opnieuw in de menselijke populatie kunnen introduceren.

‘Gelukkig is er tot op heden geen overdracht van dier op mens gemeld. Dus ondanks de vrij hoge prevalentie onder huisdieren uit COVID-19-positieve huishoudens in dit onderzoek, lijkt het onwaarschijnlijk dat huisdieren een rol spelen bij de pandemie.’

Het onderzoek wordt gepresenteerd op de European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases dit weekend, naast vergelijkbaar Canadees onderzoek dat ook kijkt naar Covid-19 bij huiskatten.

Nerts

Afgelopen voorjaar is bij drie katten en een hond in Nederland het coronavirus vastgesteld. De drie katten woonden op een van de vier nertsenfokkerijen waar het virus al is vastgesteld en de hond was eigendom van een man bij wie het virus was vastgesteld.

Alle vier de dieren lijken door mensen besmet te zijn en er is geen bewijs dat huisdieren het virus op mensen kunnen overdragen, zei minister van Landbouw Carola Schouten destijds. ‘In alle gevallen van besmette dieren die we tot nu toe hebben gezien, werden eerst de eigenaren gediagnosticeerd en daarna de dieren.’

De verspreiding van het coronavirus onder nertsen leidde ertoe dat Nederland enkele jaren eerder dan gepland de pelsdierindustrie moest sluiten.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment