Covid-infecties in de volledig gevaccineerde markers noodzaak tot voorzichtigheid: experts

Covid-infecties in de volledig gevaccineerde markers noodzaak tot voorzichtigheid: experts

Nieuws dat 9% van degenen die vorige week positief testten op coronavirus volledig waren gevaccineerd, is niet verrassend, maar laat wel zien dat iedereen voorzichtig moet blijven met het oplopen van het virus, zeggen Nederlandse epidemiologen.

Vooral de meer besmettelijke Delta-variant van het virus is doorgegeven aan volledig gevaccineerde mensen, meldt het RIVM maandag. Ongeveer 77% van de nieuwe patiënten van vorige week was helemaal niet gevaccineerd, maar de rest had een of twee vaccindoses gehad.

‘In het begin dachten we dat je het virus niet kon doorgeven nadat je was ingeënt, maar dat blijkt bij de Delta-variant niet helemaal het geval te zijn’, zegt klinisch viroloog Matthijs Welkers van het UMC Amsterdam. Volkskrant.

‘Het lijkt erop dat mensen besmet zijn, vervolgens twee keer zijn ingeënt en nu positief testen’, zei hij.

Ziekenhuizen merken ook dat volledig gevaccineerde medewerkers het virus oppikken, hoewel de meeste weinig symptomen hebben, aldus de krant.

Marion Koopmans, lid van de adviesgroep van het Outbreak Management Team van de regering, zei dat het nieuws dat mensen die waren gevaccineerd het coronavirus hadden opgelopen, geen verrassing is omdat vaccins geen volledige bescherming bieden. Het beschermingsniveau is ‘iets minder dan het was, maar er is geen reden tot paniek’, vertelde ze Amerikaanse radio.

Proeven

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat de Pfizer- en Moderna-vaccins de kans op een infectie met 95% verminderen, terwijl AstraZeneca en Janssen de kans op het oppikken van het coronavirus met 70% verminderen.

‘De Delta-variant heeft meer virusdeeltjes en dat betekent dat je voorzichtiger moet zijn, ook als je gevaccineerd bent’, zegt Bert Niesters van het Utrechts medisch centrum UMCG.

De Delta-variant heeft ook een kortere incubatietijd, dus het is een kwestie van het immuunsysteem snel genoeg op gang brengen, zegt epidemioloog Amrish Baidjoe tegen de NOS.

Basisregels

Zowel Niesters als Baidjoe zeggen dat de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en testen of je symptomen hebt, ook moeten gelden voor mensen die zijn ingeënt. En Baidjoe zei tegen de NOS dat hij graag zou zien dat gezichtsmaskers verplicht blijven in risicovolle omgevingen, zoals in verpleeghuizen.

‘We moeten realistisch zijn over wat vaccins wel en niet kunnen doen’, zei Baidjoe. ‘Vaccins zijn en blijven ons belangrijkste wapen, maar ze zijn geen wondermiddel. Ze stellen ons wel in staat om minder strenge maatregelen te nemen, dus het is belangrijk dat we mensen blijven vaccineren.’

vaccinatiegraad

Volgens het coronavirus-dashboard van de overheid is over 19 miljoen vaccindoses zijn tot nu toe in Nederland gegeven en het RIVM zei dinsdag dat 87% van de 65-plussers nu volledig is gevaccineerd, evenals 65% van de 45- tot 64-jarigen.

Wel blijft de vaccinatiegraad in sommige steden en in delen van de Nederlandse Biblebelt lager, aldus het RIVM.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment