Cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging zitten boordevol microplastics

Cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging zitten boordevol microplastics

Persoonlijke verzorgings- en cosmetische producten zitten vol met plastic ingrediënten, en negen op de tien populaire merken gebruiken ze, volgens onderzoek van het in Nederland gevestigde bedrijf. Stichting Plastic Soep.

De EU staat klaar om stappen te ondernemen om het onnodige gebruik van microplastics te controleren, maar de meeste zullen worden vrijgesteld, met name die welke worden gebruikt door de cosmetica-industrie, zegt de organisatie in een nieuw rapport.

De actiegroep keek naar de ingrediënten in 7.704 cosmetica- en persoonlijke verzorgingsartikelen van de 10 populairste Europese merken.

Daarvan bevatte 87% microplastics, gedefinieerd als ‘alle mogelijke synthetische polymeren, toegevoegd in vaste, vloeibare, halfvloeibare of wateroplosbare vorm, evenals nanoplastics en biologisch afbreekbare plastics’.

De stichting zei L’Oréal, Beiersdorf, Procter & Gamble en Unilever te hebben benaderd om meer te weten te komen over hun huidige en toekomstige plasticbeleid.

‘Alle vier hebben ze aangegeven meer te willen doen tegen plasticvervuiling, maar ze richten zich alleen op microplastics in vaste vorm. Ze volgen de beperkte definitie van microplastics zoals voorgesteld door de Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA).

Het ECHA zegt dat elke minuut meer dan zeven kilo microplastics uit cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging in het Europese milieu terechtkomt, maar dit zou 25 keer hoger zijn als de bredere definitie van Plastic Soep zou worden gehanteerd, aldus de campagnegroep.

We willen de cosmetica-industrie om verder te kijken dan de voorgestelde definitie door ECHA, om de milieu- en de veiligheid van de menselijke gezondheid van de producten die ze brengen de markt’, aldus de campagnegroep.

‘We willen consumenten aanmoedigen om transparantie eisen van merken en accountvermogen voor de ingrediënten die deze merken in onze persoonlijke verzorging en cosmetische producten.’

Twee weken geleden meldden onderzoekers van de VU in Amsterdam het vinden van microplastics in menselijk bloed Voor de eerste keer.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment