Coronavirus R-getal stijgt boven 2 en zal nog hoger worden

Coronavirus R-getal stijgt boven 2 en zal nog hoger worden

Vaccinatie had de Delta-variant in toom kunnen houden, zei Aura Timen. Foto: Depositphotos

Volgens de laatste berekeningen van het RIVM is de voortplantingssnelheid van het coronavirus gestegen naar het hoogste niveau sinds het begin van de pandemie eind juni.

Het ‘R’-getal, dat bepaalt aan hoeveel mensen de gemiddelde besmette persoon het virus doorgeeft, kwam voor 28 juni uit op 2,17.

Aura Timen, hoofd van het Landelijk Coördinatiecentrum Infectieziektebestrijding, vertelde een parlementaire briefing dat de stijging werd veroorzaakt door de versoepeling van de coronamaatregelen op 26 juni.

Twee vijfde van de recente besmettingen waarvan de bron bekend was, vond plaats in open ruimtes zoals restaurants, bars en nachtclubs. ‘Mensen thuis hebben tot nu toe altijd bron nummer één, maar dat is ingehaald door de horeca’, zegt Timen.

Het R-nummer is gebaseerd op de infectiedatum en wordt ongeveer 14 dagen later berekend om rekening te houden met de incubatietijd. Als het meer dan 1 is, verspreidt de ziekte zich exponentieel.

Tussen 2 juni en 16 juni was het minder dan 0,8 toen het aantal besmettingen met ongeveer 60% daalde, maar het percentage begon in de tweede helft van de maand te stijgen toen de meer besmettelijke Delta-variant zich door de bevolking begon te verspreiden.

Timen zei dat de versoepeling van de regels de winst van juni had ‘tenietgedaan’ en de opkomst van de Delta-soort had verergerd.

‘Met de hoge vaccinatiegraad had het in toom gehouden kunnen worden. We bevonden ons in een zeer sterke neerwaartse fase van de epidemie. Het aantal vaccins hielp ons om het effect van de Delta-variant te compenseren.’

Het hoogste geregistreerde R-niveau was 2,18 op 24 februari, drie dagen voordat het eerste geval in Nederland werd bevestigd. De verwachting is dat het cijfer dat aantal de komende weken zal passeren vanwege de zeer hoge stijging van het aantal besmettingen in de eerste week van juli.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment