Coronavirus-maskercontracten in de schijnwerpers, advocaat lanceert juridische stappen

Coronavirus-maskercontracten in de schijnwerpers, advocaat lanceert juridische stappen

Een aantal medische hulpmiddelenbedrijven heeft een advocaat ingeschakeld om te proberen vast te stellen welke regels ministers hanteerden bij het uitdelen van contracten voor beschermende kleding en andere uitrusting aan het begin van de coronaviruspandemie, radiostation BNR zei vrijdag.

Advocaat Herman Loonstein heeft nu bij de rechtbank Den Haag een verzoek ingediend om ministers en topambtenaren onder ede te mogen ondervragen.

Loonstein vertelde BNR dat hij hoopt dat de hoorzittingen hem zullen helpen om vast te stellen waarom de vier bedrijven die hij vertegenwoordigt blanco schreven met hun voorstellen om persoonlijke beschermingsmiddelen en andere essentiële zaken aan het ministerie van Volksgezondheid te leveren en waarom CDA-trouwe Sywert van Lienden, die geen ervaring had in het veld, was in staat om een ​​enorm overheidscontract binnen te halen.

Van Lienden raakte de koppen deze zomer toen bleek dat hij en twee anderen samen 20 miljoen euro hadden verdiend nadat het ministerie van Volksgezondheid een contract van 100 miljoen euro had gegeven om gezichtsmaskers in China te kopen aan zijn stichting Stichting Hulptroepen Alliantie.

De Volkskrant berichtte in mei echter dat de mondkapjes daadwerkelijk werden geïmporteerd door een particulier bedrijf – Relief Goods Alliance – opgericht door Van Lienden en zijn twee medewerkers, slechts enkele dagen na de oprichting van de stichting, ondanks zijn beweringen in de media dat het project niet voor winst. De staat heeft de deal ook volledig vooraf gefinancierd.

Loonstein vertelde BNR dat de producten van zijn klanten niet alleen voldeden aan de eisen van de overheid, maar ook goedkoper waren dan de maskers die door Van Lienden werden aangeboden. ‘Waren er criteria, of was het willekeurig, of was er iets anders aan de hand?’ zei de advocaat.

Als de rechtbank akkoord gaat met het verzoek om getuigenverhoor, zegt Loonstein dat de ministers van Volksgezondheid Hugo de Jonge en Tamara van Ark, evenals ambtenaren en Van Lienden zullen worden opgeroepen om vragen te beantwoorden.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment