Coronavirus in Nederland: wat u moet weten (15 januari)

Coronavirus in Nederland: wat u moet weten (15 januari)

De Nederlandse overheid heeft enkele van de strikte regels versoepeld momenteel actief in Nederland vanaf zaterdag 15 januari. Dit is wat u moet weten.

Onderwijs
Alle vakscholen, hogescholen en universiteiten mogen weer open voor fysieke lessen, maar mondkapjes zijn te allen tijde verplicht voor studenten en docenten. Studenten en medewerkers wordt aangeraden om twee keer per week een zelftest te doen. Er is een limiet van 75 studenten in collegezalen, maar voor tentamens geldt geen limiet.

Er zijn geen wijzigingen in de regels voor middelbare en lagere scholen en middelbare scholieren dienen nog steeds een masker te dragen bij het verplaatsen tussen klaslokalen. Tweemaal per week testen wordt ook aanbevolen.

Sport
Alle binnen- en buitensporten kunnen open, zonder tijdslimieten, maar wedstrijden zijn beperkt tot competities tussen clubs. De 18-plussers die deelnemen aan indoorsport- en fitnesslessen moeten in het bezit zijn van een geldige coronaviruspas. Profsporten kunnen doorgaan, maar zonder fans, ook topvoetbal.

culturele sector
Theaters, bioscopen en musea blijven nog zeker twee weken dicht. Repetities zijn toegestaan, maar geen optredens met publiek.

Winkels
Niet-essentiële winkels mogen weer open maar moeten om 17.00 uur hun deuren sluiten. Maskers zijn verplicht en het aantal is beperkt, dus er is niet meer dan één klant per vierkante meter. Essentiële winkels mogen open blijven tot 20.00 uur.

Contact beroepen
Kappers, nagelstylisten, sekswerkers en anderen in contactgerichte beroepen mogen voor 17.00 uur klanten zien.

Maskers
De overheid adviseert mensen om overal waar social distancing niet mogelijk is een medisch standaardmasker te dragen, maar heeft dat nu uitgebreid naar buitenruimtes zoals drukke winkelstraten en op het werk. Stoffen en zelfgemaakte maskers moeten worden vermeden. Maskers moeten worden geëtiketteerd als medisch type II met een CE-certificaat of hoger als de persoon in een kwetsbare gezondheid verkeert.

Als maskers van type 2 niet beschikbaar zijn – en de meeste winkels in de winkelstraten zeiden vorige week dat ze er geen hadden – dan zijn gewone wegwerpbare tissuemaskers voldoende. Zie Nu.nl voor een artikel waarin de verschillende soorten maskers.

Mondkapjes blijven verplicht in het openbaar vervoer, in taxi’s en op luchthavens en mogelijk ook in ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

Quarantaine
Mensen die minstens een week geleden een booster hebben gehad of in de afgelopen acht weken coronavirus hebben gehad, hoeven niet in quarantaine te gaan als ze in nauw contact komen met mensen waarvan is vastgesteld dat ze het coronavirus hebben, zolang ze geen symptomen hebben.

Mensen die niet volledig zijn gevaccineerd, moeten 10 dagen in quarantaine, maar dit kan na vijf dagen worden opgeheven met een negatieve PCR-test.

Socialiseren
Ontvang niet meer dan vier bezoekers ouder dan 13 jaar per dag thuis en bezoek niet meer dan één huishouden. Externe groepen kunnen nu vier personen ouder dan 12 jaar tellen in plaats van twee.

Mensen van 70 jaar en ouder wordt geadviseerd om het contact met anderen, waaronder kinderen, zoveel mogelijk te beperken en 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Het werk
Thuiswerken blijft de norm en mensen moeten op kantoor mondkapjes dragen als social distancing niet mogelijk is.

Reis
De regering heeft geen nieuwe aanbevelingen gedaan over reizen naar het buitenland of de quarantainevereisten voor nieuwkomers.

Dit betekent dat mensen die van buiten het Schengen-open grensgebied naar Nederland reizen, een negatieve coronatest moeten laten zien bij aankomst, zelfs als ze volledig zijn ingeënt of onlangs zijn hersteld van het coronavirus. Afhankelijk van waar ze vandaan komen, moeten ze ook 10 dagen in quarantaine, maar kunnen ze op dag vijf een vervroegde vrijlatingstest doen. Lees hier de reisregels.

Coronavirus gaat voorbij
Het gebruik van coronaviruspassen gaat door en er wordt wetgeving opgesteld die de invoering van een 2G-systeem mogelijk maakt, of de toegang tot sommige locaties beperkt tot mensen die ofwel volledig zijn ingeënt of die onlangs het coronavirus hebben gehad.

Ook doen wetenschappers van de TU Delft onderzoek naar de waarschijnlijke impact van 2G op de verspreiding van coronavirusinfecties in Nederland.

Er is echter geen meerderheid voor 2G in het parlement en premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers hebben de kwestie vrijdag op de persconferentie niet aan de orde gesteld.

De toekomst
Het kabinet gaat op 25 januari kijken naar het versoepelen van enkele van de resterende regels, zoals de sluiting van cafés en culturele instellingen.

De nieuwe regering werkt ook aan een plan om het coronavirus op lange termijn het hoofd te bieden. Kuipers zei vrijdag op de persconferentie dat we ‘er mee zullen moeten leren leven’.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment