Coronavirus-boosterprikken voor 80-plussers starten in december

Coronavirus-boosterprikken voor 80-plussers starten in december

Een verpleegster die een bejaarde een vaccin geeft

Boosterprikken voor 80-plussers zijn pas begin december beschikbaar, meldt het overkoepelend orgaan van de Nederlandse regionale gezondheidsraden.

GGD-GHOR zei: 6 december was de vroegste datum dat de derde vaccinshots zouden kunnen worden gerold nadat de gezondheidsadviesraad ze had aanbevolen voor iedereen ouder dan 60 jaar.

Bijna 900.000 80-plussers krijgen in de tweede helft van november een uitnodiging van het RIVM voor hun derde dosis. De vaccins zullen ook beschikbaar zijn voor ongeveer 110.000 mensen in zorginstellingen en 35.000 mensen onder de 80 met beperkte mobiliteit.

Boostervaccins zijn vanaf januari beschikbaar voor iedereen van 60 tot 79 jaar, terwijl medisch personeel dat werkt met coronaviruspatiënten en in de langdurige zorg op een later tijdstip in aanmerking komt.

Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, vertelde woensdag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer dat de vaccins die eerder in het jaar zijn gegeven, mogelijk beginnen af ​​te nemen.

Het vaccin blijft nog steeds 94% effectief tegen ziekenhuisopname, maar de bescherming tegen infectie is gedaald van 75% in juni naar 50% in oktober, aldus Van Dissel.

‘We moeten het een paar weken observeren om te zien of wat er gebeurt een structureel probleem is’, zei hij.

Van Dissel zei dat de verminderde effectiviteit ook een seizoenseffect kan zijn, omdat mensen in de herfst- en wintermaanden over het algemeen meer vatbaar zijn voor aandoeningen van de luchtwegen, zoals verkoudheid, griep en Covid-19.

Vaccinweigeraars

Het RIVM ook gepubliceerd onderzoek waaruit blijkt dat tussen de 7% en 11% van de Nederlanders resoluut weigerde om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Ongeveer een op de drie mensen die in een enquête vertelden dat ze het vaccin niet zouden accepteren, had een zogenaamde niet-westerse achtergrond, vertelde Mariska van Blankers van het RIVM aan parlementsleden, terwijl 12% afkomstig was uit Nederlandse protestantse gemeenschappen.

Van Blankers, verantwoordelijk voor het vaccinatieprogramma tegen Covid-19 van het RIVM, zei dat het weigeringspercentage ‘hoger was dan voor andere vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma’. Een op de vijf ondervraagden wist niet zeker of ze de prik zouden krijgen.

De vaccinatiegraad is lager dan gemiddeld in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar niet in Utrecht, en ook niet in sommige Bible Belt-gemeenschappen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment