Coronavirus ademtestsysteem levert geen ‘gewenste resultaten’ op: Volkskrant

Coronavirus ademtestsysteem levert geen ‘gewenste resultaten’ op: Volkskrant

Zorgminister Hugo de Jonge test het systeem. Foto: Joris van Gennip ANP

Regionale gezondheidsraden weigeren het veelgeprezen ademtestsysteem voor het coronavirus te gebruiken omdat het niet de gewenste resultaten oplevert. Volkskrant donderdag gemeld.

Het systeem had op tientallen locaties in het land moeten worden gebruikt als alternatief voor de neusholtetest, maar de meeste liggen nu weg in de opslag, ondanks de miljoeneninvestering die is gedaan om ze te ontwikkelen, aldus de krant.

De centrale gezondheidsraad GGD GHOR weigerde de rapporten te bevestigen en vertelde nieuws website Nu.nl dat de voorbereidingen voor het gebruik van de SpiroNose doorgaan. ‘Op basis van de gegevensverzameling in de voorbereidingsfase zullen aanbevelingen worden gedaan aan het ministerie van Volksgezondheid’, zegt een woordvoerder op de website.

‘Het ministerie neemt dan een besluit over de vervolgstappen, tot die tijd kunnen we niets meer zeggen over het vervolg.’

De ademtest, ontwikkeld door het Leidse bedrijf Breathomix, is op 29 januari in Amsterdam geïntroduceerd op advies van het Outbreak Management Team van de overheid. Maar een aantal mensen waren vrijgesproken van het hebben van coronavirus door het systeem en later bevestigd door een PCR-test.

Besluit

Na intern onderzoek is de ademtest weer ingevoerd en omschreven als ‘zeer betrouwbaar’. Sindsdien is het vertrouwen in het systeem echter uitgeput en, zegt de krant, zal het kabinet het project naar verwachting binnenkort dumpen.

De Volkskrant maakt niet duidelijk wat de problemen zijn. ‘Verschillende gezondheidsdiensten hebben sindsdien het vertrouwen in de test verloren en drongen aan op aanvullende controletests om aan te tonen hoe betrouwbaar de ademtest werkelijk was’, aldus de krant.

Deze controles vonden de afgelopen weken plaats in drie testcentra. Voor de overgrote meerderheid van de mensen waren de resultaten zo onbetrouwbaar dat ze nog een test moesten doen.’

De meest recente opmerking op de Breathomix-website stelt dat: ‘De ademtest van Breathomix is ​​een aantal maanden getest bij de Amsterdamse testcentra in Noord en in de RAI. Momenteel overleggen we met de gezondheidsraden en het ministerie over de beste strategie om de ademtest verder uit te rollen.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment