Controversiële Chinese bewakingscamera’s gebruikt in veel Nederlandse steden

Controversiële Chinese bewakingscamera’s gebruikt in veel Nederlandse steden

In meer dan 50 Nederlandse steden hangen bewakingscamera’s van de Chinese bedrijven Hikvision en Dahua, blijkt uit onderzoek van omroep NOS.

De camera’s zijn goedkoop en doen hun werk goed, maar er zijn wijdverbreide zorgen dat de makers betrokken zijn bij spionage en schendingen van de mensenrechten, aldus de NOS.

In Den Haag hangen zeker 134 camera’s, ook bij de ingang van het ministerie van Buitenlandse Zaken. En volgens de website Volg het geldgebruikt de politie in Amsterdam de camera’s ook bij hun beveiligingsoperaties.

Hoewel er nog niets is gevonden, zeggen critici dat er een risico bestaat dat er een ‘achterdeur’ in de software zit, waardoor anderen de camerabeelden kunnen volgen en opnemen, aldus de NOS.

Dahua zei in een reactie dat het een besloten vennootschap is en dat het uitgebreide maatregelen neemt om haar klanten te beschermen. Het bedrijf verwierp ook suggesties dat het betrokken zou zijn geweest bij mensenrechtenschendingen.

Hikvision reageerde niet op vragen van de omroep.

Producten van beide bedrijven zijn verboden in overheidsgebouwen in de VS.

Offensief

De Nederlandse veiligheidsdienst AIVD zei in haar laatste rapport dat China een cyberoffensief op Nederland heeft gericht en een grote dreiging vormt als het gaat om bedrijfsspionage.

Volgens FTM zijn de meeste van de 36.000 Dahua- en Hikvision-camera’s in Nederland in particuliere handen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment