Commissie plant herziening exportvergunningen voor ‘onvervangbare en vitale’ kunst

Commissie plant herziening exportvergunningen voor ‘onvervangbare en vitale’ kunst

‘Onvervangbare en vitale’ kunstwerken van nationaal belang moeten beter worden beschermd tegen verkoop aan het buitenland door particuliere eigenaren, stelt een commissie van de Cultuurraad.

De commissie, ingesteld door de cultuurraad, bracht het advies in een verslag doen van aan de onderminister van Cultuur Gunay Uslu.

Het werd opgericht als reactie op een publieke verontwaardiging tegen de verkoop van een verkoop van een Rubens-tekening door Prinses Christina, jongste zus van voormalig koningin Beatrix, in 2019.

Ondanks een oproep aan de koninklijke familie en de overheid om in te grijpen, werd de tekening gekocht door een Amerikaanse private equity miljardair voor $ 8,2 miljoen (€ 7,5 miljoen).

Nederlandse musea noemden de verkoop ‘schandalig’, maar hadden geen juridische gronden om de verkoop tegen te houden omdat deze niet was opgenomen in het register van beschermde kunst, waarvoor een exportvergunning van de overheid nodig is.

Moderne kunst

De commissie zei dat het register moet worden vervangen door een breder exportvergunningensysteem dat ‘een dynamischer concept’ zal omvatten, dat beter de ‘rijkdom en complexiteit’ van het Nederlandse culturele erfgoed zal weerspiegelen.

Naast oude meesters of antieke religieuze kunst, zouden recentere stukken met een waarde van € 750.000 of meer volgens de voorstellen van de commissie een exportvergunning nodig hebben.

Als de overheid geen uitvoervergunning verleent, is zij automatisch verplicht het werk aan te kopen. Om het proces te financieren stelde de commissie een fonds van € 50 miljoen voor met daarbovenop € 25 miljoen per jaar.

De commissie stelde ook fiscale voordelen voor om eigenaren aan te moedigen kunst te schenken.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment