Commerciële stamcelbank verliest vergunning na vernietigende inspectie

Commerciële stamcelbank verliest vergunning na vernietigende inspectie

Stamcellen

Junior minister van Volksgezondheid Paul Blokhuis heeft de exploitatievergunning ingetrokken van de commerciële Nederlandse stamcelbank SCBN, die zegt dat de ‘veiligheid en kwaliteit’ van de opgeslagen stamcellen niet langer kan worden gegarandeerd.

Het besluit volgt op aanbevelingen van inspecteurs van het ministerie van Volksgezondheid, die in mei van dit jaar zeiden dat de stamcelbank in Leusden niet goed werd beheerd. Met name de uitwisseling van materiaal tussen donoren kon niet worden uitgesloten en er waren vragen over het gebruik van steriele apparatuur, zei Blokhuis tegen Kamerleden.

De SCBN heeft sinds 2010 een vergunning. Het verzamelt bloed uit navelstrengen voor gebruik in toekomstige stamtechnologie, zoals de behandeling van leukemie.

Het is onduidelijk hoeveel mensen de bank momenteel gebruiken, maar op het moment van de inspectie werden er zo’n 9.500 monsters opgeslagen. De kosten van opslag bedragen volgens de website een eenmalig bedrag van € 296,50 plus € 121 per jaar.

De bank moet nu contact opnemen met de ouders om hen te informeren over het verlies van de vergunning en te bespreken wat er moet gebeuren met de stamcellen die nu in opslag zijn. ‘Wat er ook gebeurt, ze mogen niet worden gebruikt om mensen te behandelen’, zei Blokhuis.

Vorig jaar haalde een andere commerciële stamcelbank, Cryo-Save, ook de krantenkoppen toen het opkwam duizenden buisjes bevroren cellen waren verdwenen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment