‘Code Black’-scenario doemt op in Limburg tenzij besmettingen afnemen, waarschuwen ziekenhuizen

‘Code Black’-scenario doemt op in Limburg tenzij besmettingen afnemen, waarschuwen ziekenhuizen

Ziekenhuisbestuurders in Limburg zeggen dat ze binnen enkele weken geen intensive care-bedden meer hebben, tenzij de regering ‘lockdown-achtige’ maatregelen neemt om de toename van coronavirusinfecties te stoppen.

Het Zuyderland Ziekenhuis, dat twee vestigingen heeft in Heerlen en Sittard, zei maandag geen Covid-19-patiënten meer op te nemen, en drie andere ziekenhuizen zeiden dat de regio op de rand stond van een ‘Code Black’-scenario, waarin artsen patiënten moeten selecteren voor behandeling.

‘We liggen op koers voor een storing in de gezondheidszorg en het hele systeem zit vast’, zeiden de vijf ziekenhuizen in een gezamenlijke verklaring.

Ze riepen de regering op om sneller boostervaccins in te voeren voor zorgpersoneel en kwetsbare patiënten, als ‘lockdown-achtige’ maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Het aantal patiënten in het ziekenhuis in Limburg is weer op het niveau van afgelopen kerst, toen Nederland in lockdown was. Als er meer intensive care-bedden nodig zijn, zullen de ziekenhuizen moeten bezuinigen op de behandeling van kanker, zeiden de beheerders.

‘Dat is niet verantwoordelijk’, zeiden ze. ‘Bovendien zijn er duizenden andere patiënten die al maanden wachten op behandeling.’

11 november is traditioneel de start van het carnavalsseizoen in de zuidelijke provincies, maar veel delen van Limburg hebben hun optochten afgelast of het aantal toeschouwers beperkt. Maar de ziekenhuizen zeiden dat het annuleren van evenementen niet genoeg zou zijn om infecties terug te dringen.

Boosters

Ondertussen neemt de druk op de ministers toe om de start van een booster-campagne voor het coronavirusvaccin te versnellen, die pas in december van start gaat.

Kamerleden van vier verschillende partijen en twee onafhankelijken hebben minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid opgeroepen om binnen 48 uur met het programma te beginnen, omdat Nederland weer achterloopt op andere landen.

‘Nederland heeft een voorraad van zes miljoen vaccins, dus dat kan niet de reden zijn’, zei parlementslid Peter Omtzigt, terwijl hij erop wees dat verschillende andere EU-landen al zijn begonnen met het geven van boostervaccins aan de 60-plussers.

Groepen

Het ministerie van Volksgezondheid is momenteel in gesprek met het RIVM, woonzorginstellingen en regionale gezondheidsraden over de campagne. Het ministerie heeft al aangegeven dat het tijd kost om het te organiseren, omdat nu pas duidelijk is welke groepen zich als eerste zullen kwalificeren.

Lobbygroepen voor gepensioneerden hebben ook opgeroepen tot actie en vragen zich af of december echt de vroegste startdatum is. ‘We willen graag dat alle ouderen eerder een booster krijgen, maar als dat niet kan, kijk dan naar de verpleeghuizen’, zegt een woordvoerder van KBO-PCOB tegen de NOS. ‘Daar is de behoefte het grootst.’

De Jonge zei op de persconferentie van afgelopen dinsdag dat 80-plussers begin volgende maand in aanmerking komen voor een boosterprik. Mensen ouder dan 60 zouden in januari worden opgeroepen en als ze eenmaal zijn ingeënt, kan iedereen die een booster-injectie wil, zich melden.

Maandag riep het Nijmeegse opleidingsziekenhuis Radboudumc de regering ook op om de uitrol van coronavirus-boosterprikken te versnellen om infecties te helpen terugdringen.

De minister zal naar verwachting tijdens de persconferentie van vrijdag meer over de situatie vertellen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment