Coalitiepartijen bespreken bouw nieuwe kerncentrales: VK

Coalitiepartijen bespreken bouw nieuwe kerncentrales: VK

De vier partijen die momenteel in gesprek zijn over de vorming van de volgende coalitieregering, bespreken de bouw van een of twee nieuwe kerncentrales in Nederland, aldus de Volkskrant vrijdag uit bronnen die dicht bij de onderhandelingen staan.

De discussie, aldus de krant, gaat ‘niet zozeer over de vraag of ze gebouwd moeten worden, maar over hoeveel geld de overheid wil investeren’.

De krant zei dat de rechtse VVD en het CDA beide acht kerncentrales willen bouwen en maakte dit formeel onderdeel van de discussies ‘in de hoop dat er een of twee komen’.

De ChristenUnie is in principe niet tegen kernenergie, maar D66 twijfelt over zowel de noodzaak als de kosten, aldus de krant.

Kernenergie kwam in 2020 weer op de politieke agenda in Nederland, toen Kamerleden hebben een motie aangenomen het kabinet oproepen om ‘serieus te kijken’ naar de businesscase voor de bouw van nieuwe kerncentrales.

Ook deze centrales zouden met overheidssubsidies gebouwd moeten worden, zoals bij wind- en zonneparken gebeurt, aldus de VVD en CDA, die de motie opstelden.

Nederland zet in op CO2-neutrale elektriciteitsproductie in 2050 en acceptatie van kernenergie kan een doorbraak zijn in de discussie. Nederland beschikt niet over voldoende zonne- of windvermogen om de doelstelling te halen of de industrie een stabiel aanbod te geven.

Een hernieuwde belangstelling voor kernenergie zou ook de Nederlandse afhankelijkheid van Russisch gas verminderen.

Zeeland

Nederland heeft op dit moment maar één kerncentrale, de centrale in Borssele in Zeeland, die zo’n 3% van al het Nederlandse energieverbruik produceert.

Het Nederlandse elektriciteitsbedrijf EPZ zei eind vorig jaar de levensduur van de centrale in Borssele te willen verlengen en stelde voor om op dezelfde locatie nog twee kerncentrales te bouwen.

EPZ zegt dat de bouw van een nieuwe reactor op de locatie Borssele tussen de 8 en 10 miljard euro zou kosten en acht jaar zou duren. Maar dit zou alleen een serieuze optie zijn als de overheid daarbij steunt, zegt het bedrijf. De sluiting van Borssele staat momenteel gepland in 2033.

In 1985 werden drie nieuwe locaties voor kerncentrales overeengekomen – de Maasvlakte in Rotterdam, Eemshaven in Groningen en Borssele – en de bouwgrond is hiervoor nog steeds gereserveerd.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment