Coalitiebesprekingen in Den Haag kraam nadat D66 Hart voor Den Haag uitsluit

Coalitiebesprekingen in Den Haag kraam nadat D66 Hart voor Den Haag uitsluit

Inspanningen om een ​​nieuwe regering in Den Haag te vormen zijn tot stilstand gekomen nadat de meeste grote partijen hadden gezegd niet samen te werken met Hart voor Den Haag, dat negen zetels won bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

D66, die acht zetels won, heeft gezegd geen coalitie met de partij te zullen vormen zolang het strafrechtelijk onderzoek naar fraude- en corruptieaanklachten rond leider Richard de Mos niet is afgerond. Het onderzoek loopt al 2,5 jaar.

Andere partijen hebben dezelfde lijn gevolgd en het team dat de coalitieonderhandelingen leidt, zegt dat er nu geen coalitie mogelijk is met Hart voor Den Haag. Onderhandelaar Gert-Jan Oplaat noemde hun besluit ‘een schande’, maar ‘je kunt mensen niet dwingen om aan de onderhandelingstafel te zitten.’

De Mos stelt dat een groot deel van de kiezers in Den Haag nu wordt uitgesloten van de coalitie. ‘Dan draag je bij aan het afnemende vertrouwen van kiezers in politici en ben je medeverantwoordelijk voor het steeds kleiner wordende aantal mensen dat gaat stemmen’, zei hij.

D66 wil een linkse coalitie vormen met GroenLinks, maar ook voor die optie is er geen meerderheid, zeggen de onderhandelaars.

In totaal wonnen 13 partijen zetels in Den Haag, maar de opkomst was slechts 42%, zes procentpunten minder dan vier jaar geleden.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment