ChristenUnie steunt motie van afkeuring tegen minister van Buitenlandse Zaken Kaag

ChristenUnie steunt motie van afkeuring tegen minister van Buitenlandse Zaken Kaag

Sigrid Kaag (staand) en Ank Bijleveld tijdens het debat op woensdag. Foto: Bart Maat ANP

Coalitiepartij ChristenUnie heeft gezegd dat zij een motie van afkeuring tegen minister Sigrid Kaag en minister van Defensie Ank Bijleveld zal steunen wegens tekortkomingen bij de evacuatie van personeel en lokaal personeel uit Afghanistan, waardoor een verdere kabinetscrisis dreigt.

Door de steun van de kleine coalitiepartij is het nu veel waarschijnlijker dat er bij de stemming van vanavond een meerderheid voor de motie zal zijn. Kamerleden moeten persoonlijk stemmen op de vergadering en het is nog niet duidelijk hoeveel er aanwezig zullen zijn.

ChristenUnie-Kamerlid Don Cedar, die het partijbesluit openbaar maakte, zei dat Kamerleden hadden aangedrongen op actie voor de zomer. ‘De urgentie die het parlement voelde, werd blijkbaar al veel te lang niet gevoeld door de verantwoordelijke ministers’, zei hij.

Bovendien hadden ministers de parlementsleden niet voorzien van de informatie die ze hadden, zei hij.

Een motie van afkeuring betekent niet noodzakelijk dat de ministers zullen aftreden. Premier Mark Rutte bleef in april aan, ook al werd er een motie van afkeuring tegen hem aangenomen, vanwege zijn rol in de Omtzigt-affaire. Met name D66-leider Kaag was een ondertekenaar van die motie.

‘Zo’n stem zou een grote impact op mij hebben gehad’, zei ze destijds. ‘Ik zou mijn eigen conclusies trekken, maar ik ben een ander mens.’

Schuld geven

Tijdens het debat van woensdagavond zeiden Kamerleden dat het kabinet verantwoordelijk is voor het achterlaten van tolken en ander ondersteunend personeel in Afghanistan. PvdA-Kamerlid Kati Piri zei dat ze, hoewel ze er meestal trots op is Nederlander te zijn, zich nu ‘diep beschaamd’ heeft. Anderen omschrijven het optreden van het kabinet als ‘apathisch’ en ‘traag en vaag’.

Kaag zei tijdens het debat dat het kabinet de ‘verkeerde aannames’ heeft gedaan over de evacuatie van personeel uit Kabul. ‘We hadden blijkbaar een blinde vlek over hoe erg het zou worden en hoe snel het zo erg zou worden’, zei ze. Ministers hadden ook de verkeerde veronderstellingen gemaakt over de veiligheid van luchthavens en de afhankelijkheid van de Amerikanen, die de luchthaven tijdens de evacuaties bestuurden, zei ze.

‘Ik heb er echt spijt van, het is verschrikkelijk, maar zo gaat het’, zei ze. ‘We kunnen de klok niet terugdraaien.’

Ambassade

Kamerleden dringen er al enkele maanden op aan bij ministers om vooral de tolken terug te halen en de Volkskrant meldde eerder deze week dat de Nederlandse ambassade in Kabul vorig jaar had opgeroepen tot actie.

Minister zei eerder deze maand dat 1.673 mensen op 26 augustus uit Kabul waren geëvacueerd toen de vluchten stopten. Onder hen waren 708 Nederlanders, 371 tolken en anderen die voor de VN-vredeshandhavers werkten, 211 ambassademedewerkers en hun gezinnen, plus diverse hulpverleners en andere functionarissen.

Daarnaast werden 319 van de evacués geëvacueerd in het kader van de Belhaj-motie, waaronder koks, journalisten, mensenrechtenactivisten en bewakers. De motie Belhaj is een parlementaire motie die wordt gesteund door een meerderheid van de Kamerleden die stelt dat iedereen die voor Nederland heeft gewerkt ook geëvacueerd moet worden. De ministers hadden toegezegd de motie volledig uit te voeren.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment