ChristenUnie sluit een nieuwe coalitie met Rutte als premier uit

Gert-Jan Segers tijdens het debat van donderdag. Foto: Peter Hilz ANP / HH

Minor coalitiepartij ChristenUnie heeft gezegd niet deel te nemen aan een nieuw kabinet met de rechtse liberale VVD als Mark Rutte de leider blijft, in een nieuwe klap voor de conciërge premier.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt in een interview met de Nederlands Dagblad dat een nieuw kabinet onder leiding van Rutte niet ‘op een geloofwaardige manier’ voor een verandering van de politieke cultuur kan zorgen.

‘Er is te veel gebeurd’ onder Rutte om deel te nemen aan een nieuw kabinet onder leiding van hem, zei Segers. ChristenUnie, zei hij, kon geen deel uitmaken van een politieke cultuur waarin verkiezingen worden behandeld als ‘irritante onderbrekingen’.

Het besluit, zei hij, gaat over Rutte als de belichaming van de politieke cultuur van de afgelopen 10 jaar. ‘Het zou niet geloofwaardig zijn als de man die verantwoordelijk is voor die cultuur het kabinet leidt dat het zou moeten veranderen.’

Segers zei dat hij Rutte persoonlijk op de hoogte had gesteld van zijn beslissing.

De zes ChristenUnie Kamerleden in het nieuwe look parlement stemden tegen de motie van wantrouwen in Rutte donderdagavond, waardoor hij de stemming kon overleven met alleen de steun van de huidige coalitie.

Rutte kwam door alle partijen in de Tweede Kamer zwaar onder vuur te liggen toen bleek dat hij de rol van regeringscriticus en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in de vroege gesprekken over het samenstellen van een nieuwe regering had besproken, nadat hij eerst ontkende dat hij dat had gedaan.

ChristenUnie steunde wel een motie van afkeuring tegen Rutte die was opgesteld door de andere twee coalitiepartijen – D66 en het CDA.

Signaal

De VVD is na de stemming in maart verreweg de grootste partij in de Tweede Kamer. Echter, commentatoren zeggen dat de positie van Rutte extreem verzwakt is door de controverse en dat dit de inspanningen om een ​​nieuwe coalitie samen te stellen ernstig zal belemmeren.

De NRC zegt in een redactioneel commentaar op zaterdag het is terecht dat Rutte, gezien de huidige crisis, niet direct uit zijn ambt is gezet. De motie van wantrouwen was echter ‘een glashelder signaal dat het hele lagerhuis, behalve de partij van Rutte, vindt dat hij dit keer te ver is gegaan ‘, aldus de krant.

Het is te hopen dat Rutte dit paasweekend zal gebruiken voor zelfreflectie, aldus de krant. EEN premier die, naar eigen zeggen, ‘niet liegt’ en nog steeds niet wordt geloofd, kan wel in functie zijn, maar zonder daadwerkelijke macht. De VVD moet beoordelen of het belang van Rutte nog steeds het belang van de partij is.

‘Het land heeft in ieder geval geen baat bij een zwakke premier’, aldus de krant. ‘Dan is het verstandig om het signaal van het parlement te volgen.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment