Christen-democraten dringen aan op harde aanpak van cocaïne en ecstasy

Christen-democraten dringen aan op harde aanpak van cocaïne en ecstasy

De christen-democraten roepen op om een ​​einde te maken aan de huidige praktijk van het door de vingers zien van recreatief gebruik van drugs als ecstasy en cocaïne.

Het CDA, een van de vier partijen in onderhandelingen over de vorming van de volgende regering, noemt de Nederlandse strategie om het bezit van kleine hoeveelheden klasse A-drugs te negeren ‘uniek’. Het is, aldus Kamerlid Anne Kuik, de reden ‘waarom Nederland veel meer last heeft van de georganiseerde drugscriminaliteit dan andere Europese landen’.

Kuik zei tegen het televisieprogramma Goedemorgen Nederland dat de normalisering van het drugsgebruik moet worden aangepakt. ‘Gebruik gaat samen met productie en misdaad’, zegt ze.

Nederland, zei Kuik, moet ‘harde anti-maffiawetgeving zoals in Italië’ invoeren, met vergaande politiebevoegdheden en zwaardere straffen. Cannabiscafés, of coffeeshops, moeten ook uit de hoofdstraat worden verwijderd en op industrieterreinen worden geplaatst, zei ze.

Het CDA is altijd kritisch geweest over de Nederlandse aanpak van drugs. De positie van de partij wordt echter versterkt door enkele recente rapporten die de Nederlandse acceptatie van drugsgebruik in verband brengen met de toename van gewelddadige ganglandcriminaliteit.

In september bleek uit een rapport dat in opdracht van het ministerie van Justitie is opgesteld: drugsgerelateerde misdaad kost de Nederlandse samenleving tussen de € 3,2 miljard en € 4,1 miljard per jaar. Het rapport keek naar de kosten voor het rechtssysteem, maar ook naar de medische, sociale en economische kosten van drugscriminaliteit.

Kosten

In totaal kost de bestrijding van illegale drugs de politie zo’n € 1,1 miljard tot € 1,6 miljard per jaar, terwijl rechtszaken en gevangenissen bijna een miljard meer aan de totale rekening toevoegen. Onderzoek wijst uit dat 20% van alle mensen die tijd in de gevangenis doorbrengen, een link heeft met de drugshandel.

Het Europese politiebureau Europol heeft ook gezegd dat het toegenomen gebruik van zeecontainers om drugs te verstoppen de havens van Antwerpen, Rotterdam en Hamburg nieuw epicentrum van de Europese cocaïnemarkt.

Tegelijkertijd heeft de bloeiende cocaïnemarkt geleid tot een toename van moorden, schietpartijen, bomaanslagen, brandstichtingen, ontvoeringen, martelingen en intimidatie in verband met de handel in cocaïne, aldus Europol.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment