CDA op koers om stemmen op het platteland te verliezen nu boeren milieuhervormingen afwijzen

CDA op koers om stemmen op het platteland te verliezen nu boeren milieuhervormingen afwijzen

De centrum-rechtse christen-democraten (CDA) waren lange tijd de dominante kracht in de Nederlandse plattelandspolitiek en zetten zich schrap voor zware verliezen bij de lokale verkiezingen van deze week.

De partij heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met twee leiderschapswisselingen, het verlies van vier zetels bij de algemene verkiezingen van vorig jaar – hoewel ze in de coalitieregering blijft – en het vertrek van het spraakmakende en populaire parlementslid Pieter Omtzigt.

Maar op lokaal niveau heeft het zijn traditionele basis zien uithollen door de protestbeweging van boeren. Hoewel de Boeren-Burgerbeweging (BBB), de partij die voortkwam uit de tractorprotesten van de afgelopen drie jaar, in geen enkele gemeente kandidaten opstelt, wordt verwacht dat lokale partijen profiteren van onvrede met het CDA.

Als lid van de coalitie heeft de partij een lastige grens moeten bewandelen tussen een beroep doen op kiezers op het platteland en ondersteuning van landbouwhervormingen om de uitstoot van stikstofoxide en andere emissies te verminderen om de doelstellingen van de regering te halen.

Ze bevatten controversiële maatregelen om veehouders uit te kopen – de overheid sluit gedwongen aankopen niet uit – en gebruikt meer grond voor wind- en zonneparken.

Grootste feest

Vier jaar geleden werd het CDA nipt ingehaald door de rechts-liberale VVD als de grootste landelijke partij op gemeentelijk niveau, al wonnen ze 1.293 raadszetels tegen de 1.131 van de VVD.

Maar uit een enquête van I&O Research bleek dat de partij dit keer slechts 6,8% van de stemmen kon halen, amper de helft van wat ze in 2018 bereikte.

‘De boeren hebben ze de rug toegekeerd’ I&O-onderzoeker Peter Kanne vertelde NOS. ‘Ze zijn teleurgesteld in het CDA. Ze dachten dat het CDA voor hen zou opkomen en waren het er niet mee eens om de veestapel te verminderen, maar toch is dat wat er gebeurt.’

Jan Schipper, lokale lijsttrekker in Midden-Drenthe, zegt tegen Nieuwsuur dat het kabinetsbeleid impact heeft op de lokale campagne. ‘Mensen hebben moeite met de koers die het kabinet inslaat. Beslissingen in Den Haag raken ons ook.’

BBB-uitdaging

Lokale partij Gemeentebelangen heeft een electoraal pact gesloten met de BBB en verwacht winst te maken ten koste van het CDA. ‘CDA-boeren hebben ons benaderd om een ​​van onze spandoeken op hun land te plaatsen’, zegt hoofdkandidaat Jannes Kerssies.

Als de lokale verkiezingen net zo slecht gaan als voorspeld voor het CDA, zullen de spanningen toenemen in de aanloop naar de provinciale verkiezingen van volgend jaar, waar ze naar verwachting zullen worden uitgedaagd door de BBB.

In Noord-Brabant, waar het provinciebestuur twee keer ingestort in de afgelopen vier jaarplaatste CDA-gedeputeerde Tanja van de Ven onlangs een video online waarin ze haar eigen partij aanvalt omdat ze ‘de beste boeren ter wereld’ uit Brabant verjaagt.

Ongeveer 40% van de 3.700 Brabantse veehouders geeft aan liever op te geven dan te proberen een deadline van 2024 te halen om te voldoen aan de nieuwe milieuregels van de provincie. ‘Hoe kunnen we dit doen? Eerlijk gezegd ben ik er klaar mee’, aldus Van de Ven.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment