CDA ontkent ‘ondergrondse campagne’ tegen Rutte nu coalitiebesprekingen beginnen

CDA ontkent ‘ondergrondse campagne’ tegen Rutte nu coalitiebesprekingen beginnen

De start van de gesprekken om een ​​nieuwe Nederlandse regering te vormen wordt overschaduwd door beweringen dat CDA-leider en minister van Financiën Wopke Hoekstra betrokken was bij een ‘ondergrondse campagne’ om Mark Rutte aan te vallen in de aanloop naar de verkiezingen.

Twee journalisten van tv-actualiteitenprogramma Op1 publiceerden een boek met plannen om een ​​serie advertenties in Amerikaanse stijl uit te brengen over de ‘gebroken beloften van Rutte’ tijdens zijn decennium als premier.

De auteurs, Peter Kee en Thijs Broer, geciteerde interne e-mails van het campagneteam van het CDA waarin ze spraken over het opzetten van een anoniem Twitter-account genaamd @Ruttedoctrine om films te plaatsen waarin de mislukkingen van de vorige kabinetten van Rutte worden bekritiseerd.

Hoekstra was minister in het vorige kabinet en het CDA was sinds 2010 partner in twee van de drie kabinetten van Rutte, waaronder de centrumrechtse minderheidscoalitie die na 18 maanden viel toen de PVV-partij van Geert Wilders haar steun introk.

CDA interim-voorzitter Marnix van Rij zei in een reactie dat het idee in het campagneteam van de partij was besproken, maar werd afgedaan als ‘onwaardig van het CDA’ voordat het plan aan Hoekstra kon worden voorgelegd.

Van Rij zei dat de aantijgingen in het boek waren gebaseerd op één e-mail die op 8 februari tijdens een online partijbijeenkomst werd besproken door een groep waaronder fractievoorzitter Pieter Heerma en Pieter Omtzigt, de nummer twee kandidaat op de verkiezingslijst die zich afscheidden van het feest in mei.

De films, voorgesteld door Hans van der Wind, hoofd fondsenwerving van het CDA en grootste afzonderlijke donor, varieerden inhoudelijk van kritiek op de coronavirusstrategie van de overheid en het schandaal over kinderopvangtoeslag tot de onbewezen beschuldigingen van kindermishandeling tegen de voormalige topambtenaar Joris Demmink.

‘Een aantal tv-producenten is benaderd op’ [the group’s] eigen initiatief om films te maken over ‘de gebroken beloften van Rutte’, maar die kwamen er uiteindelijk niet’, aldus Van Rij.

‘Het idee om een ​​ondergrondse campagne te voeren is ongepast en het CDA onwaardig. Het campagneteam heeft geen opdracht gegeven om een ​​ondergrondse campagne te voeren.’

De gesprekken in Hilversum tussen de vier partijen – de VVD van Rutte, het CDA, D66 en de ChristenUnie – zullen drie dagen duren en zijn bedoeld om de centrale thema’s van het volgende regeerakkoord in kaart te brengen.

In tegenstelling tot vroeger, toen kabinetten vóór de beëdiging van ministers gedetailleerde bindende afspraken maakten, zei hoofdonderhandelaar Johan Remkes dat de partijen eerst een programma op hoofdlijnen voor de regering overeenkomen en de details invullen nadat de ministers zijn benoemd, het parlement en externe partijen zeggen meer.

Ook ontmoeten de onderhandelaars mensen van wie de huizen zijn beschadigd door aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen, gezinnen die door de Belastingdienst ten onrechte worden beschuldigd van kinderopvangtoeslag en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, die het CDA verliet nadat zijn kritische rapport over de campagne was uitgelekt naar de media.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment