CDA-bestuur stapt op na vernietigend rapport over verkiezingsverlies

CDA-bestuur stapt op na vernietigend rapport over verkiezingsverlies

CDA-leider Wopke Hoekstra. Foto: ANP / Robin Utrecht

De raad van bestuur van de christen-democraten trad afgelopen weekend af naar aanleiding van een zeer kritische beoordeling van de slechte prestaties van de partij bij de parlementsverkiezingen in maart.

Een commissie onder leiding van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies concludeerde dat het CDA de weg kwijt was en moest opnieuw contact maken met zijn kernkiezers, vooral bij jongere generaties.

De partij verloor op 17 maart vier van haar 15 zetels en raakte verder in rep en roer toen het populaire parlementslid Pieter Omtzigt zijn lidmaatschap opzegde toen zijn vertrouwelijke inzending voor de commissie naar de media werd gelekt.

Omtzigt bekritiseerde ook het gebrek aan richting van de partij en zei dat hij zich ondergewaardeerd voelde nadat hij afgelopen juli de leiderschapswedstrijd nipt verloor van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Toen De Jonge in december zijn functie neerlegde om zich te concentreren op de coronaviruspandemie, werd Omtzigt gepasseerd ten gunste van minister van Financiën Wopke Hoekstra.

Hij bekritiseerde ook het gebrek aan steun van collega’s toen hij opkwam voor families die getroffen waren door de toelage-affaire, of kinderbijslagschandaal, dat het laatste kabinet ten val bracht.

partijvoorzitter Rutger Ploum onmiddellijk na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag afgetreden. De rest van de directie volgde dit weekend, met uitzondering van Ploums interim vervanger, Marnix van Rij.

Het Spies-rapport zei dat de verkiezingscampagne van de partij was aangetast door eigenbelang en interne conflicten, terwijl haar ‘leervermogen’ werd omschreven als ‘klein’.

Speciale conferentie

‘Helaas moeten we concluderen dat veel van de eerdere conclusies en aanbevelingen niet of slechts gedeeltelijk zijn gerealiseerd’, aldus de auteurs van het rapport. Ze adviseerden ‘een meerjarenplan en een jaarplanning’ met duidelijk omschreven praktische doelen.

Het rapport zei ook: de partij moet schadelijke leiderschapswedstrijden vermijden in de toekomst: ‘Tijdens de leiderschapsverkiezingen ontstond een situatie waarin wantrouwen de overhand had. Van meet af aan zijn de bedoelingen van betrokkenen in twijfel getrokken en zijn persoonlijke relaties beschadigd.’

Activisten binnen de partij hebben begin september een speciale conferentie in gang gezet met het verkiezingsoptreden van het CDA en de gevolgen van het vertrek van Omtzigt.

Hoekstra was niet aanwezig bij de presentatie van het rapport omdat hij in Venetië was voor een G20-top van ministers van Financiën, maar hij zei op Twitter dat hij de conclusies van de commissie over de tekortkomingen van de partij deelde.

‘We moeten weer als één team opereren en werken aan de inhoud, voor de partij en voor Nederland.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment