Cash is nog steeds koning: centrale bank roept op tot actie om bankbiljetten en munten te behouden

Cash is nog steeds koning: centrale bank roept op tot actie om bankbiljetten en munten te behouden

De Nederlandsche Bank heeft banken, de overheid en andere instanties opgeroepen ervoor te zorgen dat contant geld in ieder geval de komende vijf jaar goed bereikbaar en beschikbaar blijft in Nederland.

De oproep volgt op de publicatie van een rapport van de McKinsey-groep waarin het gebruik van contant geld in Nederland verder terugloopt. Dit kan volgens het rapport een probleem worden als elektronische betalingssystemen worden verstoord, omdat contant geld als uitwijkmogelijkheid fungeert.

Bovendien kan het ook problematisch zijn voor mensen die afhankelijk zijn van contant geld als hun belangrijkste betaalmiddel, zei McKinsey.

Voordat alternatief, digitale betalingsschema’s kunnen worden ontwikkeld als een uitwijkoptie om contant geld te vervangen, moeten bankbiljetten en munten algemeen beschikbaar en toegankelijk zijn, aldus de centrale bank.

Banken brengen momenteel kosten in rekening voor het opnemen van contant geld, en hoewel dit begrijpelijk is, zegt de centrale bank dat ze moeten oppassen dat ze niet de last van alle kosten op de gebruikers van contant geld leggen.

Ook mogen inspanningen om bijvoorbeeld witwassen en fraude tegen te gaan, het legitieme gebruik van contant geld niet belemmeren of de toegankelijkheid van het contante betalingssysteem belemmeren, aldus de bank.

Contant geld wordt nog steeds geaccepteerd door 96% van de retailers, maar 30% van hen moedigt klanten aan om elektronisch te betalen, zo blijkt uit het rapport.

In 2017 overtrof het gebruik van de kaart om te betalen in Nederland meer dan contant.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment