Burgemeester Amsterdam verontschuldigt zich voor slavernijverleden, adviesgroep roept op tot actie

Burgemeester Amsterdam verontschuldigt zich voor slavernijverleden, adviesgroep roept op tot actie

Femke Halsema (links) tijdens de ceremonie. Foto: Koen van Weel

Nederland moet zich verontschuldigen voor zijn slavernijverleden en slavernij en slavenhandel erkennen als misdaden tegen de menselijkheid, zei een commissie die is ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

De adviesgroep Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden beveelt ook aan om 1 juli, de dag waarop de slavernij in 1863 werd afgeschaft, een nationale herdenkingsdag te worden met een ceremonie waarbij zowel de koning als het kabinet aanwezig waren.

Het rapport komt op het moment dat de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, tijdens de jaarlijkse Keti Koti-ceremonie die het einde van het slavernijtijdperk markeert, zich formeel verontschuldigt voor de rol van de stad in de slavenhandel.

Keti Koti: wat je moet weten

‘Namens het stadsbestuur bied ik mijn excuses aan voor de actieve betrokkenheid van de Amsterdamse gemeenteraad bij het commerciële systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaaf gemaakte mensen’, zei Halsema. ‘Het is tijd om het grote onrecht van koloniale slavernij te verankeren in de identiteit van onze stad, door brede en onvoorwaardelijke erkenning.’

De gemeenteraad stemde vorig jaar formeel in met excuses.

De verklaring van Halsema is in lijn met die van de commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die zei dat een verontschuldiging niet gaat over individuen, maar over de staat als geheel.

Als rechtsopvolger van het voormalige Nederland is het aan het huidige kabinet om zich te verontschuldigen voor het ‘direct of indirect toestaan’ van slavernij en slavenhandel, aldus de adviesraad. ‘Het gaat niet om het aanwijzen van individuen als schuldigen, maar om erkenning door de Nederlandse staat van het lijden dat slavernij veroorzaakt.’

Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben al soortgelijke gebaren gemaakt.

Museum

Daarnaast stelt de commissie voor om een ​​nationaal slavernijmuseum op te richten en een bredere kijk op het slavernijverleden van het land op te nemen in het nationale leerplan.

Ook moet er geld opzij worden gezet voor projecten om de gevolgen van de slavenhandel te helpen wegnemen via een herstelfonds, aldus de commissie. Er is echter geen wettelijke basis voor eventuele herstelbetalingen op persoonlijk vlak, concludeerde de commissie.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren beschreef het rapport als een ‘belangrijke eerste stap naar bredere erkenning en verankering van ons gedeelde verleden’.

Welke beslissingen uiteindelijk worden genomen, is aan het volgende kabinet, zei ze.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment