Burgemeester Amsterdam, politie roept senatoren op om nieuwe kraakwet af te wijzen

Een voormalig kraakpand in Amsterdam. Foto: FaceMePLS via Flikr

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, de politiechef van de hoofdstad en het Openbaar Ministerie roepen senatoren op om dinsdagmiddag niet te stemmen voor nieuwe kraakwetgeving.

De wetgeving, opgesteld door VVD- en CDA-Kamerleden, is in december door de Tweede Kamer aangenomen, ondanks kritiek van de Raad van State, het landelijk openbaar ministerie en de lokale autoriteitenorganisatie VNG.

De wetgeving zal uitzettingsprocessen versnellen door krakers strafrechtelijk in plaats van civielrechtelijk te beschuldigen. Op dit moment duurt het tot acht weken voordat uitzettingsbevelen zijn afgerond, maar strafrechtelijk kan dit binnen drie dagen.

Maar tegenstanders zeggen dat de wet contraproductief zal zijn, omdat op dit moment slechts 30% van de kraakpanden op gerechtelijk bevel hoeft te worden geleegd en de meeste krakers vrijwillig vertrekken.

De nieuwe wetgeving vereist ook papierwerk en gerechtelijke stappen in elke zaak, en dat zal meer druk leggen op de middelen van politie en justitie, zei Halsema. Bovendien, merkt ze op, zijn vorig jaar slechts 15 gebouwen in de hoofdstad gekraakt en bestaat het probleem dat de wetgeving wil oplossen nauwelijks.

Verboden

Alle vormen van kraken zijn in 2010 in Nederland verboden en krakers lopen maximaal een jaar of langer te maken met geweld. De wetgeving gaf lokale autoriteiten ook extra bevoegdheden om de eigenaren van verlaten gebouwen op te sporen en tot actie te dwingen.

Kraken maakt al lang deel uit van de Nederlandse politieke scene en de idealistische wortels liggen in de strijd tegen vastgoedspeculatie en dakloosheid.

Uit onderzoek van de VU naar de Amsterdamse kraakbeweging in 2009 bleek dat de stad tussen de 200 en 300 kraakpanden en niet meer dan 1.500 krakers telt. In de hoogtijdagen van de beweging in de jaren tachtig waren er zo’n 20.000 krakers in de hoofdstad.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment